Ходене по мъките за ляв кандидат

Ходене по мъките за ляв кандидат | StandartNews.com

Патриотите няма да се хванат на хорото с червения фаворит

Анастас Стефанов, изследователски център "Тренд"

Трудно е на този етап да кажем категорично дали ще се стигне до обща лява кандидатура за президентския вот наесен, защото за да се реализира едно такова начинание, трябва основните политически субекти да загърбят собственото си биографично минало и да се постигне взаимен компромис и отстъпчивост. На този етап не виждаме точно това най-вече от малката политическа сила АБВ. В крайна сметка, ако искат да изградят едно общо представяне, ще трябва да се върви в такава посока.
Не виждам сериозни шансове за конфигурация между БСП и Патриотите за вота наесен по простата причина, че за патриотичните формации е от значение да покажат максимална идентичност на такива избори като президентските. Идеалното време да се заиграят с темите тероризъм, Близък изток, бежанци, национални интереси и проблеми в ЕС и да ги отиграят с ясно изразена пронационалистическа патриотична линия. Една коалиционна формула би обезличила такава реторика от тяхна страна. А президентските избори са много добър пиедестал за демонстриране на силна електорална подкрепа за патриотичните формации, особено ако успеят да изработят някаква обща консолидираща кандидатура. Не е от взаимен интерес БСП и патриотите да има обща кандидатура. С оглед на евентуални бъдещи предсрочни парламентарни избори за патриотите

ще е много важно да демонстрират силен резултат на президентския вот

Най-възможният и логичен вариант е да има балотаж между кандидата на ГЕРБ и този на левицата. За да дадем прогноза обаче трябваше да разполагаме с някакви профили и персони. За да може да говорим за различния мажоритарен електорален потенциал на самите кандидати отвъд идентификацията с политическите субекти, които са ги издигнали. Много е важен, освен политическите субекти, които ще застанат зад теб, самият мажоритарен потенциал на кандидата и доколко той ще е склонен да увлече избирателя отвъд електоралните ядра, тоест т.нар. периферия или избиратели, които по принцип не гласуват или не са ясно ангажирани с дадена политическа формация.
Наесен левицата на първо място трябва да заложи на ясни принципи при издигането на кандидатурата. Сега малко или много ставаме свидетели на дебата "Защо да не е някоя дадена кандидатура?", а не "Защо да бъде даден кандидат?" и с оглед на какво го предлагаме на обществото и защо не предлагаме дадена личност с оглед на това, че той ще бъде добрият президент? Левицата трябва да потърси баланс и в генерационно отношение той да е максимално приближен и добре припознат от различни поколения, защото това е основният минус на левицата - липсата на млади избиратели. Кандидатът на БСП трябва хем да е много добре позната личност, хем да не е с много негативи от политическата си биография. Затова съм скептичен дали на левицата ще й стигне времето да издигне такъв кандидат. Заиграването с личности като Стефан Данаилов говори за тежка неподготвеност в редиците на левицата. Това показва, че за 5 г., откакто през 2011 г. беше перидоът за набиране на кандидат на левицата, БСП

не е помислила и направила нищо за лансирането на нови и ярки политически лица

Първо, достатъчно е да погледнем Изпълнителното бюро на партията, и, второ, самият факт, че се заиграваме с лица като Данаилов и Калфин, е достатъчен сам по себе си.
Вътрешнопартийният референдум е ефективен и от полза за БСП, защото тя демонстрира жизненост и сила. Това я нарежда на много добра позиция в стартиращия преговорен процес, който ще наблюдаваме през идните седмици. Това донякъде задава код за прозрачност при преговорния процес, което малко или много обезоръжава другите страни, тъй като ще трябва да се съобразят с това. Безспорно ефективен инструмент при така планираните интереси на левицата - да влезе силна и с ново ръководство в предстоящите преговори с Георги Първанов, Татяна Дончева и Георги Кадиев.
Левият партиен актив ясно посочи, че желае първо, коалиционен формат, и, второ, именно с отцепилите се субекти АБВ и "Движение 21". Партиите съзряха в месец юли важността на това да се започне да се говори за кандидатурите. Лично премиерът влезе в дебата, както и Цветан Цветанов. Вчера Борисов продължи думите на Цветанов, че имат готов партиен кандидат. Има леко нареждане на основните играчи по темата. Предстои да наблюдаваме т. нар. изкристализиране.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай