Гурбетът ще подяде вота

Гурбетът ще подяде вота | StandartNews.com

Върви най-скучната, но и най-възпитаната предизборна кампания от дълго време насам

Вървели си по улицата седемте самураи и срещнали случаен гражданин. "Кои сте вие?", попитал ги той. "Ние сме седемте самураи", отвърнали напето източните рицари. "А защо сте само трима", задал нов въпрос минувачът. "Ами няма хора", оправдали се те.

Този виц изпитват на гърба си кандидатите за Европейския парламент, хукнали да агитират по села и паланки. По традиция политиците обикалят с музика и кебапчета да обещават светло бъдеще, но този път се оплакват, че се случва скарите да димят напразно.

През последния месец и предприемачи от различни браншове почнаха да се тревожат един през друг, че у нас няма желаещи за работа. Предлагат се работни места, но нямало квалифицирани кадри.
Отварянето на трудовия пазар на ЕС за българи от началото на 2014 г. усили теча на работна ръка на Запад. "Шпигел" наскоро публикува репортаж за двама селяни от Сливо поле - Ерхан Курт и Мечо Гюл, бивш търговец на говеда и собственик на микробус, които изнасят цялото си село парче по парче в Хамбург. Навсякъде в страната чрез подобни схеми се изнасят отвъд Калотина цели населени места. Българите очевидно предпочитат да изкарват 300 лева за два дни на гурбет вместо за цял месец у нас.

Пуснатото в ход обезлюдяване без съмнение ще окаже силно влияние и върху отчетената избирателна активност. Социолозите предвиждат на 25 май до урните да отидат 2,3-2,8 млн. души. По-песимистично настроените смятат, че

активността обаче може да падне и до 2,1 млн. избиратели

Подобна картина може да се получи не заради нежеланието на хората да пуснат бюлетина, а заради физическото им отсъствие.
Неочаквано на пръв поглед предизборната кампания вместо да разгори страстите, успокои качествено обстановката и дори свикналата на кьорфишеци и аларми публика почна да недоволства от скуката и дипломатичния тон.
За укротяването има няколко причини. Първата е дългата ваканция на парламента, който е главен генератор на скандали. Когато депутатите не заседават, няма ги инфарктните моменти при събирането на кворума, грозните караници в пленарна зала, пресъхват изворите на езика на омразата.

Втората причина е отдръпването на "Атака". Волен Сидеров намали до крайност публичните си изяви и предпочете да отправи послания към своите от Москва и Белград, но не и от София. Парламентарните националисти се усмириха, а извънпарламентарните като Павел Чернев се съсредоточиха върху прогонването на гейовете от църквата.
За разлика от друг път, този път играчите не си играят с кибрит върху етническия мир и като цяло се въздържат от провокации. Единственият инцидент беше пробивът на турски хакери на страницата на Светия синод в интернет. Подготвяната в сряда историческа среща между патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи обаче трябва да даде знак за мир и хармония и да пресече агресията в зародиш.
Навяването на скука идва и от

монотонните кампании на големите партии

насочени главно към твърдите си ядра, с дежурни клишета и поизветрял гняв. Отказът от дебати на партийните лидери също допринася за ниското ниво на напрежение. Вероятно и отвлечените европейски теми, по които политиците се упражняват, не са чак такъв извор на емоции, какъвто са обичайните родни батаци. Прозявките се дължат и на факта, че малцина кандидати за власт дръзват да говорят за тежките проблеми, а не да връзват панделки на реалността.

Липсата на качествени компромати, които да вдигнат пулса на аудиторията, също е сред факторите за необичайното политическо затишие. Тъй като в щабовете се забелязва известна нервност, твърде е възможно в последните дни кампанията ярко да загрубее. Да гръмне грандиозна афера "а ла Костинброд", каквато всички с нетърпение очакват. Боравенето с компромати понякога е по-опасно от взривното дело - нерядко бомбата гърми в ръцете на аматьори или на самозабравили се майстори. Затова политиците трябва добре да помислят, преди да посягат към оръжията на "черната кампания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай