Четвъртък,

Двойки за Гинес

От: Администратор -
946
Двойки за Гинес
A
A
A

Две поредни години медиите излизат с едно и също заглавие - "Рекорден брой двойки по математика". И в двете години са прави. От известно време насам резултатите на седмокласниците на изпита, който трябва да определи в коя гимназия да бъдат приети, падат драстично. За да се отзовем в ситуация, в която всеки трети седмокласник има слаба оценка, въпреки че в четвърти клас се е справял отлично на изпита, значи в образованието ни има проблем. И той настъпва малко след края на началното училище, когато знанията в учебника внезапно станат по-абстрактни, преподавателите станат повече, а летвата остава една и съща независимо от нивото, което е постигнал ученикът.

Именно тук трябва да бъде променен образователният модел - нещо, за което се говори от години. А единственият начин това да стане е да се разшири свободата на училищата при избора какво и как да преподават. В момента учителите в България са крепостни - на програмата, на учебния план, на регионалния инспекторат и собственото си ръководство, което в много от случаите се интересува единствено от това да не падне успехът в училището. Преди време учител разказваше, че въвел една по-различна система на изпитване в началото на всяка година, когато се определя входното ниво на ученика. Не бог знае каква "иновация", която е новата мантра на управляващите във всички области, а простичка диктовка, която веднага показва единственото важно нещо в часа по български - кой е грамотен и кой не. Цял випуск се оказал със слаби оценки. Какво направил директорът ли? Помолил учителя да пуска тест като нормалните хора, за да не пада повече успехът.

Трудно е да си представим, че хора с подобен тип мислене ще променят образователната система, каквато и свобода да им дадеш. Но може би именно заради това държавата трябва да даде по-голяма възможност за навлизане на нови образователни програми, за това учителите да обединяват учебни предмети и да разпределят часовете така, че те да пасват на нивото, на което са децата в момента. Резултатите на изпитите понякога още в четвърти клас показват, че в ромските училища двойките са масово явление. Тази оценка обаче не се нанася никъде, децата продължават нагоре и скоро се сблъскват с материя, през чиито дебри вече им е трудно да си проправят път. Особено като се има предвид, че нишката на ограмотяването им е скъсана още между първи и четвърти клас и мнозина от тях сричат. Няма кифла или кофичка мляко, с които можеш да задържиш такива деца в образователната система. А и да ги задържиш, от това няма особена полза, след като те така или иначе отдавна са престанали да разбират какво им се обяснява в час. В седми клас вече са готови за отпадане - не само от образователната система, а и от живота, в който най-вероятно ще им се наложи да се превърнат в потребители на социални помощи.

По света има образователни модели, които могат да бъдат ползвани, за да може тези деца поне да бъдат ограмотени както трябва. Както и да получат професия - защото никой от близо 18 000-те седмокласници, получили двойки, няма да има възможност да се класира дори и в гимназията с най-нисък входен бал. В резултат празни ще останат десетки професионални гимназии, на които уж се залага да подготвят кадри за пазара на труда. А дори и да бяха влезли тези деца, вероятността да усвоят качествено професията си е твърде малка. Неотдавна Сметната палата публикува одит, според който над 18 000 ученици са отпаднали от професионалните училища за последните години. Всеки трети ученик в тези училища така и не получава свидетелство за професионална квалификация, просто защото не е в състояние да усвои онова, което се иска от него. И това вече не е проблем само на образователната система, защото тя е просто скачен съд с икономиката и със социалната сфера. Проблемът не е просто в това да накараме учениците да избират професия, по която обучението е трудно, а работата в крайна сметка - непрестижна. Проблемът е, че много от тях нямат капацитета да го направят. И това вече не зависи само от МОН.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички