Петък,

Двете Украйни

От: Администратор -
2253
Двете Украйни
A
A
A

Киев е сцената на политическата драма в Украйна, но сценарият за нея е писан в пограничните й райони.

Макар и столицата да е разтърсвана от протести, напрежението Изток-Запад, обхванало Украйна, може би най-добре се усеща в Донецк и Лвов - два града на повече от 1000 км един от друг, които са разделени от историята, а за някои и от усещането за бъдещето.

В единия град демонстрациите срещу президента Виктор Янукович са заплаха за страната. В другия съпротивата срещу решението му да се откаже от споразумението с Европейския съюз и да се обърне към Москва е борба за самосъхранение.

"Тези протести са позор", казва Виктор Чернов, техник в завод за стомана в Донецк - индустриален град близо до границата с Русия. "Ако продължат още две седмици, няма да има пенсии, заплати, цялата икономика ще рухне". Отношението на Чернов, което е смесица от презрение и безпокойство, се споделя от мнозина в Донецк - електоралния бастион на Янукович, където културните, езиковите и икономическите връзки с Русия са дълбоки.
Но те ярко контрастират с преобладаващото настроение в Лвов, намиращ се на около 60 км от западната граница на Украйна с членуващата в ЕС Полша. Депутатът в областния парламент в Лвов Андрий Корнат ежедневно изпраща хора в Киев, за да се присъединят към протестите, обхванали столицата през последните две седмици. Около 7000 души са заминали миналата седмица, казва той, предимно мъже над 21-годишна възраст, с опит в армията. "Ние сме с друго мислене. Били сме част от Хабсбургската империя. На изток винаги са ни били руснаците. Винаги сме усещали натиск от тях, но сега той достигна точката, в която трябва да се борим за самосъхранение", казва Корнат.
Макар и хората с майчин език руски да са близо 40 процента от източния район Донбас, където е и Донецк, разделението Изток-Запад не е толкова въпрос на етнос, колкото на мислене.

"Всички сме украинци" е често чуван рефрен в цялата страна, а протестиращи в Киев скандираха тази седмица: "Изток и Запад заедно!". Но различията сред украинците в светогледа им се откроиха още по-силно, след като Оранжевата революция през 2004-2005 г. тласна политиката на запад за пръв път от независимостта през 1991 г. Това разделение е от десетилетия.

В източната част, която векове наред е в състава на Руската империя, за много хора руският е майчин език и те възприемат Москва като източник на стабилност. На запад, някои смятат руснаците за империалисти, които са потискали страната им по съветско време."Сега трябва да направим прекъсване и да потърсим компромис, който да балансира връзките ни с Европа и Русия", каза Татяна Орехова, преподавател по икономика в Донецкия университет. "И двата пазара са ни нужни, а лозунгите на протестиращите не дават никакви отговори".

Донбас, който дава една пета от промишленото производство на Украйна и приходите от износ, е продал продукция за 3,1 милиарда долара както на ЕС, така и на Русия през 2012 г. Тежката индустрия в Донбас някога е привличала хора от целия Съветски съюз включително семейството на местния олигарх Ринат Ахметов - татарин и един от 50-те най-богати хора в света.

Микола Загоруйко, който е високопоставен общински служител от политическата сила на Янукович, Партията на регионите, казва, че президентът не е имал друг избор, освен да се обърне за помощ към Русия и да подсигури търговията.

"До половин година заводите и мините щяха да затворят, работническата класа на страната щеше да пострада", посочи той пред Ройтерс.

"На тези студенти, които протестират на площада в Киев, никога не им се е налагало да изкарат и една стотинка".
Архитектурата на Лвов, в стил барок и неокласицизъм, му придава облик на централноевропейска столица и е в ярък контраст със сградите в Киев от съветско време. Някои жители използват историята, за да обяснят недоволството си.

"Разликата между нас и останалата част от Украйна е, че ние знаехме, че Съветите ни лъжеха, точно както и това бандитско правителство днес ни лъже", оплака се 53-годишният пенсионер Славик Хушчик, който каза, че по време на Втората световна война дядо му се е сражавал на страната на партизаните националисти срещу съветските сили. В кметството от прозореца се развява знамето на ЕС. Градоначалникът Андрий Садовий го издигнал, малко преди централната власт да обяви на 21 ноември, че споразумението с ЕС няма да бъде подписано. Миналото на Украйна обяснява настоящето й, казва той.

(Със съкращения)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички