Двете Украйни

Двете Украйни | StandartNews.com

Киев е сцената на политическата драма в Украйна, но сценарият за нея е писан в пограничните й райони.

Макар и столицата да е разтърсвана от протести, напрежението Изток-Запад, обхванало Украйна, може би най-добре се усеща в Донецк и Лвов - два града на повече от 1000 км един от друг, които са разделени от историята, а за някои и от усещането за бъдещето.

В единия град демонстрациите срещу президента Виктор Янукович са заплаха за страната. В другия съпротивата срещу решението му да се откаже от споразумението с Европейския съюз и да се обърне към Москва е борба за самосъхранение.

"Тези протести са позор", казва Виктор Чернов, техник в завод за стомана в Донецк - индустриален град близо до границата с Русия. "Ако продължат още две седмици, няма да има пенсии, заплати, цялата икономика ще рухне". Отношението на Чернов, което е смесица от презрение и безпокойство, се споделя от мнозина в Донецк - електоралния бастион на Янукович, където културните, езиковите и икономическите връзки с Русия са дълбоки.
Но те ярко контрастират с преобладаващото настроение в Лвов, намиращ се на около 60 км от западната граница на Украйна с членуващата в ЕС Полша. Депутатът в областния парламент в Лвов Андрий Корнат ежедневно изпраща хора в Киев, за да се присъединят към протестите, обхванали столицата през последните две седмици. Около 7000 души са заминали миналата седмица, казва той, предимно мъже над 21-годишна възраст, с опит в армията. "Ние сме с друго мислене. Били сме част от Хабсбургската империя. На изток винаги са ни били руснаците. Винаги сме усещали натиск от тях, но сега той достигна точката, в която трябва да се борим за самосъхранение", казва Корнат.
Макар и хората с майчин език руски да са близо 40 процента от източния район Донбас, където е и Донецк, разделението Изток-Запад не е толкова въпрос на етнос, колкото на мислене.

"Всички сме украинци" е често чуван рефрен в цялата страна, а протестиращи в Киев скандираха тази седмица: "Изток и Запад заедно!". Но различията сред украинците в светогледа им се откроиха още по-силно, след като Оранжевата революция през 2004-2005 г. тласна политиката на запад за пръв път от независимостта през 1991 г. Това разделение е от десетилетия.

В източната част, която векове наред е в състава на Руската империя, за много хора руският е майчин език и те възприемат Москва като източник на стабилност. На запад, някои смятат руснаците за империалисти, които са потискали страната им по съветско време."Сега трябва да направим прекъсване и да потърсим компромис, който да балансира връзките ни с Европа и Русия", каза Татяна Орехова, преподавател по икономика в Донецкия университет. "И двата пазара са ни нужни, а лозунгите на протестиращите не дават никакви отговори".

Донбас, който дава една пета от промишленото производство на Украйна и приходите от износ, е продал продукция за 3,1 милиарда долара както на ЕС, така и на Русия през 2012 г. Тежката индустрия в Донбас някога е привличала хора от целия Съветски съюз включително семейството на местния олигарх Ринат Ахметов - татарин и един от 50-те най-богати хора в света.

Микола Загоруйко, който е високопоставен общински служител от политическата сила на Янукович, Партията на регионите, казва, че президентът не е имал друг избор, освен да се обърне за помощ към Русия и да подсигури търговията.

"До половин година заводите и мините щяха да затворят, работническата класа на страната щеше да пострада", посочи той пред Ройтерс.

"На тези студенти, които протестират на площада в Киев, никога не им се е налагало да изкарат и една стотинка".
Архитектурата на Лвов, в стил барок и неокласицизъм, му придава облик на централноевропейска столица и е в ярък контраст със сградите в Киев от съветско време. Някои жители използват историята, за да обяснят недоволството си.

"Разликата между нас и останалата част от Украйна е, че ние знаехме, че Съветите ни лъжеха, точно както и това бандитско правителство днес ни лъже", оплака се 53-годишният пенсионер Славик Хушчик, който каза, че по време на Втората световна война дядо му се е сражавал на страната на партизаните националисти срещу съветските сили. В кметството от прозореца се развява знамето на ЕС. Градоначалникът Андрий Садовий го издигнал, малко преди централната власт да обяви на 21 ноември, че споразумението с ЕС няма да бъде подписано. Миналото на Украйна обяснява настоящето й, казва той.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай