Петък,

Духът - в опозиция, тялото - на власт

От: Администратор -
960
Духът - в опозиция,  тялото - на власт
A
A
A

"Духът напуска тялото", заяви Иван Костов при учредяването на партия ДСБ през февруари 2004 г. "Духът напуска и е в опозиция, а тялото остава на власт", е новата усъвършенствана формула на неговия наследник Радан Кънев.

Мнозина очакваха Националното събрание да даде еднозначен отговор на въпросите - опозиция ли е ДСБ, ще продължи ли участието си в Реформаторския блок и накъде е тръгнала якобинската десница. Яснота продължава да липсва - тъмносините се преквалифицираха в нещо като "управляваща опозиция" под мотото: "Успехите се дължат на нас, провалите са заслуга на останалите".

"Разкрачени бяхме, и голяма част от Блока и днес е в разкрач, разкрач, който се превръща в политически шпагат. Но ние вече не сме разкрачени - ние махнахме крака си от плаващото наляво парламентарно мнозинство и стъпихме здраво, с два крака на десния бряг на българската политика", обясни витиевато особената стойка на партията председателят Кънев. Усуканата по килифаревски позиция, която бе подложена на кръстосан огън отвън и отвътре, изглежда ще бъде запазена поне до президентските избори през есента.

Желанието на ръководството за оставане "за последно в РБ се крепи и на далеч по-прагматични аргументи - костовистите усилено инвестираха в изграждането на имиджа на "реформаторството" и, ако напуснат коалицията, ще трябва да си търсят друга фирмена табела. Да не говорим за стотиците партийни кадри, подредени на държавната хранилка и катерещи се нагоре по

хранителната верига от обществени поръчки

и отговорни служби.
Не може да се каже, че едногодишният престой във властта е отрезвил градската десница. Чувството за морална изключителност и интелектуално превъзходство продължава да витае във въздуха въпреки, че техните министри и депутати станаха обект на присмех и развенчаване в собствените им редици. ДСБ се позиционира стратегически - хем не застрашава целостта на кабинета, хем се сдобива с лукса да играе принципна опозиция. Тактиката им наподобява тази на АБВ, за които всичко прекрасно в правителството се дължи на вицепремиера Ивайло Калфин, а лошото на - ГЕРБ и малките десни партньори.

През декември, когато ДСБ сложи опозиционната табела, премиерът Борисов прогнозира, че с този ход Радан Кънев започва предизборната си кампания за президентски избори. Предсказанието му все още е валидно, доколкото лидерът на партията си остава най-разпознаваемият политик на радикалното дясно.

Присъстващите на Националното събрание посрещнаха с боботене брата реформатор Зеленогорски, но изпратиха с бурни овации друг един набиращ скорост за "Дондуков" 2 таран - Татяна Дончева. Лидерът на "Движение 21" открадна тъмносиньото шоу - за пръв път ляв политик се изправи пред дясна трибуна и протегна ръка за общи действия срещу мафията и корупцията.

Старите седесарски души бяха стоплени

от нейния призив за римейк на революцията от 1997-а. Дончева светкавично получи упреци от различни леви среди, че е пристанала на политическия противник. Мнозина обаче не забелязват, че червената юристка е тръгнала на дълъг поход към властта. Какво по-хубаво за един кандидат-президент, който съчетава левичарския хъс и острия език с признанието и на широки десни среди? В този смисъл ДСБ даде трибуна на един от най-опасните си конкуренти за президентския вот - Татяна Дончева споделя твърдата евроатлантическа ориентация и нагласа за радикални реформи в съдебната система, които са запазена марка и на Кънев и сие. Последното изследване на "Алфа Рисърч" изненадващо сложи Дончева като втори по рейтинг партиен водач след Борисов, така че мажоритарните избори са стратегически шанс за пробив. Макар и съмишленици по съдебната реформа, ДСБ и Д21 са фактически конкуренти на политическия терен. В неделя костовистите не успяха да решат нито един от трудните ребуси, стоящи пред партията, и са обречени отново да се връщат при главоблъсканиците.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички