Докога ще сме пациенти на болно здравеопазване

Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите

Докога ще сме пациенти на болно здравеопазване | StandartNews.com

Дали в здравеопазването се погазват европейските директиви за подобряване на достъпа на болните до лечение? Предвидените средства в Бюджет' 2014 не са достатъчни и през цялата година отново ще се упражняваме със запълване на дупки, правене на комбинации и прехвърляне на едно перо в друго. Дори многократни искания за нови групи медицински изделия при единична цена до 5 лева не се приемат, а болните пациенти очакват да живеят човешки.

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се държи като заложница на финансовото министерство вместо като независим орган, който да защити средствата, нужни на бюджета й за да изпълнява основната цел, заради която е създадена - да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ. Моделът, формирането на бюджета на НЗОК - приблизително да повтаря този на предишната година, т.е. ние не искаме от Народното събрание по-висок бюджет, а после се "учудваме", че пари няма. Кой е приоритетът на НЗОК за 2014 г.?
Промените в Закона за хуманната медицина обещават да ликвидират липсата на лекарства, без да са направили реално проучване каква е причината за това и в края на годината ще се установи, че недостигът на медикаменти ще продължава да е същият, но поставеният в кьошето бизнес ще лиши пациентите от внос на лекарства от други европейски страни, където продуктите са налични и на по-добра цена.

 

Парите за спешна медицинска помощ не стигат и няма да стигат, докато секторът не се реформира напълно, докато не се създадат и опишат конкретните нива на спешност и тогава няма да се стига до абсурдната ситуация да се обсъжда дали на повикването ни в линейката ще се отзове само фелдшер или медицинска сестра.

 

Националната здравна стратегия за следващите седем години разписва политики без гаранции, че следващият министър няма да ги промени и без да е обвързана с конкретен план за действие. Тя е само от 96 страници и песимистичните прогнози са да струва на това и правителствата след него около 30 милиарда лева. Това прави средно по 750 000 лв. за всяка дума, написана в стратегията, която обаче не дава ясен отговор как ще бъдат решени сегашните проблеми на системата, кои са приоритетите за всяка година и как ще се решат те с предвиденото финансиране. Надявам се експертите са премислили внимателно тези думи - цената им на грам в момента е по-скъпа от златото и диамантите, взети заедно!
Кога българинът няма да е на 32-ро място по удовлетвореност и права на пациенти в ЕС, след... Албания?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай