Държавата реагира адекватно при бедствията

Държавата реагира адекватно при бедствията | StandartNews.com

Илия Илиев, областен управител на Кърджали

- Г-н Илиев, убедихте Междуведомствената комисия по бедствията и авариите към Министерския съвет да отпусне над 3 млн. лева за щетите от тежката зима в Кърджалийско. На много места обаче хората продължават да питат "Къде е държавата?", когато става дума за природни бедствия.
- С една дума: Държавата си е на мястото и това се видя ясно в последните няколко месеца, когато област Кърджали бе връхлетяна от две много тежки бедствия: наводнения в началото на февруари и обилен снеговалеж през март, когато се наложи да обявим бедствено положение. В продължение на седмица снегопочистващите фирми, екипите на пожарната, полицията, Спешна помощ, горските стопанства, енергийните компании и хиляди доброволци работиха денонощно и не допуснаха хора да пострадат по вина на службите.

С помощта на МО осигурихме хеликоптери, които извозиха болни и родилки и доставиха храна и лекарства на нуждаещите се. Така че държавата бе на мястото си във всеки кризисен момент. Лично аз съм обиколил всички критични точки. Реагирахме адекватно и съумяхме да създадем добра координация между институциите за справяне със ситуацията.
- За какво ще стигнат тези 3 млн. лева?
- Те са предназначени за разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на диги, почистване на речни корита и възстановяване на водоснабдителни системи. На практика част от тях вече са разходвани за неотложни аварийни нужди. Междуведомствената комисия одобри допълнителни средства за пострадалите от бедствията области в размер на 13 922 400 лева, една четвърт от които са за Кърджали. По мое настояване в дневния ред бе включен и проектът за укрепване на свлачище в кърджалийския квартал "Веселчане", което заплашва със срутване два жилищни блока и за което държавата се ангажира да осигури 400 000 лева. Успяхме да защитим и проект за корекцията на река Кокез дере в подножието на яз. "Боровица".
- Как ще се справите със свлачищата?
- В област Кърджали те вече са над 50. На последното заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, на който в момента съм председател, с колегите от областите Хасково, Смолян, Пловдив и Пазарджик се обединихме около предложението да се създаде Национална програма за превенция на природни бедствия и преодоляване на последиците от тях. В основата на идеята стои тежкият проблем със свлачищата, но програмата би могла да обхваща и наводненията, горските пожари и т.н., като осигурява финансов ресурс за превантивни дейности. По този начин ще се сложи ред в проучването, проектирането и обезпечаването на възстановителните работи.
- Има ли решение на проблема с пропадането на къщите в с. Сипей?
- Разломите в Сипей се появиха още през декември, когато асфалтът пропадна и се напукаха първите две къщи. За съжаление тогава не бяха предприети спешни действия.
Сега неговият обхват е твърде голям и продължава да се разраства. За това е важно да бъдат изведени семействата от застрашените къщи и да се намери ефективно решение.

Към настоящия момент общината е изготвила проект за 9 млн. лева. Той предвижда единствено осушаване на терена, но не и ремонт на срутените къщи. Няма гаранции, че земята в Сипей няма да се раздвижи отново. Би могло да се помисли за държавни или общински парцели за изграждане на нови къщи или за обезщетяване на пострадалите семейства с жилища в града. Всякакви опити за разделение и подстрекаване към протести на жълтите павета са неуместни. Нужни са разум и държавнически подход за решаване на проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай