Частен бизнес на държавна сметка

Частен бизнес на държавна сметка | StandartNews.com

Три нови частни болници по онкология са на път да отворят врати у нас. Със сигурност те няма да са и последните. За 10 години клиниките не спряха да се роят. Според официалната статистика броят им се е увеличил от 249 през 2003 г. на 315 през 2011 г. От тях 89 са частни, а тази година те вече са и над 90.

Социализмът си отиде преди повече от 20 години, какъв е проблемът, ще попитат мнозина. Повече болници, по-голяма конкуренция, по-добро качество на обслужването. Това диктува пазарната логика. В България се получава обратното. Повече клиники, нелоялна конкуренция, драстично понижаване на качеството на медицинските услуги за пациентите. Защо. Защото няма добри правила, а и наличните не се спазват.

Новите болници имат право да подбират с каква дейност да се занимават. Малцина са големите многопрофилни частни болници, които се заемат да лекуват всички болести. Повечето клиники са малки и специализирани в лечението на пет-шест диагнози. Те са добре подбрани според държавното финансиране. Колкото по-добро е то, толкова повече частни клиники се заемат с тези диагнози. Един от най-известните примери е инвазивната кардиология, в чиято сфера за 4-5 години се нароиха над 40 клиники. В тях се правят добре платени дейности от касата и клиниките са печеливши. За държавните и общински болници остават всички непечеливши дейности в кардиологията. Така те са принудени да работят на загуба, защото все някой трябва да ни лекува от всичко. Проблемът е, че това не може да продължава много дълго. При липсата на достатъчно средства държавните и общински болници нямат пари за инвестиции и заплати и остават с течащи тавани, лоша апаратура и без доктори. И в задачата вече се пита кой ще ни лекува.

Кардиологията не е единствената сфера, в която се прилага тази схема на нелоялна конкуренция. Аналогично е положението в гинекологията, коремната хирургия и ред други специалности. Сега наред е онкологията. Причината е, че се вдигна финансирането на пътеките за лъчелечение тройно преди повече от година, а лекарствата за химиотерапия се поеха от държавата и за частните болници. В същото време държавата купува с 300 млн. лв. евросредства апаратура за държавните и общински клиники по онкология. Само че след година-две, когато трябва да монтира апаратите, част от тях може да са на ръба на фалита.

Дори в случаите, когато частните клиники покриват широк спектър от диагнози, те рядко работят денонощно. По закон са задължени, на практика - не. Всеки знае, че в 12 часа вечерта може да отиде в областната болница или в "Пирогов". Само че спешната помощ също е непечеливша дейност, която още по-бързо вкарва клиниката в спиралата на фалита и ликвидацията.

По този начин се стига до феномена в София да са концентрирани над една четвърт от болниците в България, а в други региони да няма дори достатъчно джипита. Справка Девин. Може би там не трябва да има болница, защото няма достатъчно пациенти. Със сигурност обаче трябва да има поне спешен център и лекари. Но финансирането им струва пари, които държавата няма откъде да извади. Защото средствата й за здравеопазване се пилеят в захранването на болници, от които няма нужда.

Роенето на клиники води и до по-ниско качество на услугата. Това се случва, защото болниците започват да се бият за пациенти. В другите сфери на икономиката това обикновено означава по-ниска цена на продукта, повече промоции и екстри. Тук, в здравеопазването, това е равно на лечение без нужда или на лечение в място, където липсват подготвени кадри. Не на последно място означава и пътуване от стотици километри до достатъчно реномирана болница, защото тази в региона вече е останала без лекари.

Край на целия абсурд могат да сложат само управляващите политици, които и да са те. Като кажат, че болници могат да се отварят само там, където има нужда от тях, както е по цял свят. Това обаче едва ли ще стане скоро, защото болниците, инвеститорите и фармацевтичните компании пълнят редовно партийните им касички. Доказателство са неизпълнените обещания за реформи на всички досегашни управляващи - червени, лилави, жълти, оранжеви или сини. Без значение от цвета те бързо разбраха, че голяма риба се лови най-добре в мътна вода, точно като тази на здравеопазването.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай