БСП стопи с 5% аванса на ГЕРБ

7 на сто са сменили фаворита си след аферата с подслушванията

БСП стопи с 5% аванса на ГЕРБ | StandartNews.com

След скандала с подслушаните разговори 7 процента от избирателите са променили решението си за кого ще гласуват. Това показва последното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг "МБМД", изготвено по поръчка на партия "Либерален алианс". Колебания са възникнали в 9 на сто от запитаните. Две трети пък са категорични в нагласите си за вота на 12 май.

Половината граждани изобщо не се вълнуват от аферата с "бръмбарите" в Банкя, 31 на сто са запознати, но не проявяват особен интерес. 19 процента следят скандала изкъсо.

31% са на мнение, че Бойко Борисов, Мирослав Найденов и подалият оставка прокурор Николай Кокинов са записани от частни детективски структури, 19 на сто виждат в дъното на интригата Цветан Цветанов, а други 19 процента смятат, че Найденов е записал другите двама участници в срещата. Една трета от анкетираните са убедени, че зад интригата със СРС стоят воюващи кръгове в ГЕРБ, а 29 на сто подозират, че това са козни на опозицията.

Подкрепата за партията на Борисов спада с два пункта, а рейтингът на БСП се вдига с три процента, сочи изследването. Така в момента ГЕРБ води с 28,3% срещу 18,7 за червените. Другите сигурни за новия парламент са ДПС и "Атака" с по 5,2% подкрепа и отбелязващата подем партия на Кунева (4,1%).

"Скандалите водят до разколебаване на електората на ГЕРБ и директно наливат гласове в малките партии", коментира директорът на ИСИМ-МБМД Мира Радева.

Останалите основни играчи също покачват доверие в горещата фаза на кампанията. Най-забележителен е ръстът на партиите на Волен Сидеров, Меглена Кунева, на собственика на СКАТ Валери Симеонов (НФСБ) и на Яне Янев. Последните данни показват, че "Движение България на гражданите" твърдо ще прескочи 4-процентовата бариера, НФСБ пък плътно се приближава до границата за влизане в парламента.

НДСВ допусна груба грешка, като кръсти "Център Свобода и Достойнство" коалицията си с Касим Дал - техните избиратели още не могат да ги разпознаят", допълни Радева.

Агенцията е измерила и рейтингите на някои малки партии с шансове за парламента: НФСБ - 7, ГОРДа България - 4, Либерален алианс - 4, Нова алтернатива - 2, Другата България - 2, Център Свобода и достойнство - 2.
Модерна България - 1. От новите формации на отчетливо, макар и ограничено внимание, се радват "България на гражданите" и НФСБ.

58 на сто от запитаните заявяват, че със сигурност ще отидат до урните на 12 май. 15 още не са решили дали ще гласуват. Според ИСИМ-МБМД 3 млн. и 200 хиляди души твърдо ще пуснат бюлетини, а 825 хиляди се колебаят. През 2009 г. по същото време нагласа за вот са заявили 60 на сто, а реалната избирателна активност е била в рамките на 63%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай