Четвъртък,

БСП с последен шанс за катарзис

От: Failed to load user -
1537
БСП с последен шанс за катарзис
A
A
A

Пламен Лазаров,

член на БСП-София, район Слатина

Доживяхме и този срам да треперим до последно дали БСП ще е втора или трета в класацията на изборите. Да не говорим, че няма победа в нито един избирателен район, дори в доскорошни бастиони на лявото. Окопали се от години в ръководството на БСП номенклатурни апаратчици, водени от лични и корпоративни интереси, доведоха до колапс партията, която стотици хиляди припознават като единствената лява алтернатива и която трябваше да реализира през последните 25 години не гореспоменатите корпоративни и олигархични интереси, а интересите на своите леви избиратели за подобряване живота и благосъстоянието на всички граждани.

Основното сега е да направим така, че държавата да си върне своите функции, а това може да стане с ново мислене и нова политика. Но за да започне общата промяна на обществото ни, е необходимо да започне промяната и в хората, които ще я реализират. Лично аз споделям леви чисти идеали, че нещата наистина могат да се случат, както са били замислени в основата си от първите истински социалисти, но събитията в лявото пространство през последните години започнаха да попарват тези мои представи за развитие на обществото ни като цяло.

Видяха се истинските лица на някои от така наречените "реформатори" в БСП. Състоянието, в което се намират те, е едно продължаващо неимоверно стелене и лазене пред ръководещия партията в този момент, само и само да запазят постовете и възможностите за по-предно място в изборните листи. Тези лица отблъснаха от доста дълго време всеки един истински вярващ в социалистическите идеали партиен член или симпатизант. Търпението ми прелива днес след резултатите от последните избори, защото същата тази партия е подигравана, обиждана, сочена с пръст за най-голям губещ и мачкана по всички възможни начини. Не мога да остана спокоен, защото за нас все по-малкото оставащи хора с идеали, които извървяха пътя на трудните битки от елементарно човешко оцеляване до годините на някакъв макар и минимален възход на страната ни в така наречената "демокрация", съществува само една мисъл и тя е, че е време да променим нещата. Да направим така, че с натрупания от нас житейски и политически опит, професионални знания и контакти, за да бъде възвърнато на лявото полагащото му се челно място в обществено-политическия живот на България.

Но това, както знаем, се прави с нови хора и нова истинска социална политика, която настоящото ръководство на социалистите не е в състояние да реализира. Тези изчерпали се морално и духовно партийни функционери трябва да дадат път на ново поколение политици, мислещи и искащи да запазят ценностите и морала на социалистическия идеал. Трябва да бъдат използвани всички вътрешни и външни възможности за разкриване истинската същност на сегашното управление на БСП, свързано с корпоративни лобита и интереси.

Сега лявото повече от всякога се нуждае от нови опитни, активни и действени кадри. Затова и моето мнение е, че резултатите в изминалите парламентарни избори са показателни, но и жизненоважни за започване на промяната в левицата. Считам, че е важно за в бъдеще да присъстват на челни позиции в листите не само политици от апарата и номенклатурата, а и експерти, които ще могат компетентно и адекватно да реагират при необходимост. България е за всички нейни граждани, а мястото на левицата трябва да е водещо в промените. Време е и в лицата, представляващи лявото, да настъпи някаква промяна. Важно е да има приемственост на поколенията, но още по-важно е младите хора да разпознаят в левицата, тази която ще ги поведе и извади от тежкия нокдаун, в който е изпаднало обществото ни. Но затова е нужна промяна в мисленето и промяна в действията на всеки един от нас.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com