Събота,

Битката за "Дондуков" ще е между партийни агитки

От: Администратор -
893
Битката за "Дондуков" ще е между партийни агитки
A
A
A

Юрий Асланов,
социолог

Още е рано да се каже дали кандидатурата на ген. Румен Радев има шанс за балотаж на президентския вот. Нужно е да се направят изследвания, но това може да стане едва когато са ясни всички кандидат-президенти. А и най-важният претендент - този на ГЕРБ, още не е известен.

Вътрешнопартийните дразги в БСП покрай издигането на кандидатурата на ген. Радев за президентския вот ще се отразят на кампанията му. Но това е ехото от конгреса на БСП, което още не е заглъхнало, и ще продължи и до изборите наесен. Защото е прекалено късо времето. Разбира се, след изборите, това ехо или ще заглъхне окончателно след евентуална победа на ген. Радев, или ще се трансформира в ново напрежение при загуба.

Не остана кой знае какво от левицата, което да се разцепи покрай тази кандидатура. Така че едно ново разцепление ще е краят за БСП. От трите подложени на гласуване номинации тази на ген. Радев е потенциално най-силната.

Закъснението, с което действат от ГЕРБ и заявката им, че ще определят своя фаворит в последния момент, означава, че който и да е той, ще е популярна личност с висок рейтинг. Второ, мое лично мнение е, че той ще е партиен кандидат. Няма да бъде последван моделът на БСП, защото ГЕРБ ще участват на изборите, както винаги са го правили - като самостоятелна партия. Трето, който и да е кандидатът на ГЕРБ, потенциално опиращ се на електоралната подкрепа на партията, той ще влезе в надпреварата като фаворит. Кампанията обаче може да е съпроводена от непредвидими към момента събития, които да имат решаващо влияние върху крайния резултат. Но иначе, ако нищо извънредно не се случи, би трябвало в един или два тура ГЕРБ да реализира електоралното предимство, което има като партия. За другите основни кандидати партийната подкрепа не е достатъчна, за да се преодолее дистанцията. Може това да се случи, ако да кажем се повтори ситуация, близка до тази от началото на 2013 г., когато анти-ГЕРБ настроенията в страната взеха връх. Тогава много хора гласуваха наказателно срещу герберите и за БСП, припознавайки я като най-силен инструмент за възмездие. Сега обаче като че ли това по-скоро е желано развитие от опонентите на ГЕРБ, отколкото действителната обстановка. Интересът към предстоящите президентски избори не е особено висок, което означава, че на терена ще излязат твърдите агитки и нищо повече.

Записа Михаела Благоева


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички