Безхаберието ражда омраза

Бежанците станаха бедствие и страшилище заради неадекватни политици и управници

Безхаберието ражда омраза | StandartNews.com

Закъснял и отчасти нелеп във времето акт. Така ми изглежда донякъде съвместната декларация на президент и премиер, призоваваща към "толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда" и "съпричастност към страданието на бежанците".

Защо закъснял ли? Ами много просто - защото ако действително и институции, и общество действаме и имаме самочувствие на страна от ЕС, нямаше да си мълчим и затваряме очите за откровеното провокиране на омраза, нетърпимост, че дори и саморазправа с "пришълците" и "ислямистите". Нямаше едни политически актьори да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали, за да могат други техни колеги, осигуряващи им парламентарно мнозинство и властови комфорт, да крещят истерично комично по улиците на столицата, че "ще ни изколят джихадисти, пратени нарочно тук".

Същите "патриоти" слагат в един кюп бегълците от сирийската война с криминалния тип от Алжир, който нападна едно 20-годишно момиче. И за което трябва да си понесе цялата отговорност пред закона. Както и всеки друг, независимо откъде е, от какъв етнос е и каква вяра изповядва. Нали това е смисълът на правовата държава?
Колцина обаче успяват да се замислят върху това, когато от сутрин до вечер ни бомбардират с пропаганда, че едни нагли натрапници, било то бегълци, спасяващи се от войната, бомбите, глада, било то други чужденци от Африка и Азия, търсещи по-добър живот, идват да им изядат хляба, топлото, заплатите, пенсиите и за капак - да ги изкормят. Или поне да ги заразят с куп болести. Колко от българите се хващат на тези страхотии е отделен въпрос.

По-същественото е друго.
Къде бе анализът и къде е стратегията на властите, и сегашните, и предишните, за "миграционния натиск", на който е подложена държавата през последните месеци? Все пак конфликтът в Сирия скоро ще навлезе в третата си година. Да не говорим за Арабската пролет, избухнала още по-рано в Северна Африка и също предизвикала вълна от бежанци, имигранти и "всякакви пришълци". Та къде е анализът на службите ни и планът на властта за справяне с проблема. Май няма такъв. Съвсем по български отговорните фактори са си въобразявали, че бежанската вълна ще ни прескочи. Да му мислят други държави като Гърция, Малта, особено Италия със своя остров Лампедуза. Оказа се обаче, че техните проблеми не са само техни, а европейски. Съответно и българският проблем с бежанците не е само наш, а също на Европа. Веднага тук се чуват гласове: ами като е така, защо Европа не ни помогне, да плати, да прати помощи? Е да де, ама в нито един колективен спорт никой не носи съотборника на гърба си. Редно е първо той да положи някакво усилие, в случая - да има стратегия как ще посрещне една миграционна вълна, как ще ги отсее, тези хора бежанци ли са, икономически имигранти ли са, къде ще ги настани, дали и къде ще ги върне и прочие, и прочие. Но ние продължаваме да не гледаме по-далеч от носа си и да си плащаме за това.

Факт е, че когато се създаде един канал - независимо дали е за хора или за контрабанда, по него може да се прекарва абсолютно всичко. С други думи - покрай бягащите от войната сирийци се промъкват и всякакви други нелегални имигранти. Хора, тръгнали от бедния юг или изток към богатите север и запад в търсене на по-добър живот, а не преследвани с оръжие и заплашени със смърт. Именно тази група представлява особена заплаха за националната ни сигурност. Както и за потенциални кражби, насилие и търсене на незаконни работа и доходи.
Пълно невежество е обаче да не се прави ясно разграничение между тези рискови имигранти и сирийските бежанци, които първо, идват от една светска и богата преди войната държава, и второ, защото няма как една вдовица с четири деца да влезе в образа на камикадзе.

Прав е Соломон Паси, който наскоро заяви на една конференция, че проблемът с бежанците не е уникално български, а е част от едно общоевропейско решение. И затова трябва да се мисли в 3 до 5-годишна перспектива, а не да се чудим къде и как ще настаняваме всеки 5000 бежанци. И да сме изненадани, защото съвсем не е необходимо в ХХI в. да се четат закрити, разузнавателни източници, за да се долови откъде и каква е опасността - и интернет, и социалните мрежи, и телевизиите са предостатъчен източник. Но докато властта се ослушва, ще правим ежедневна статистика на нападения на откровени лумпени, хулигани и ултраси с ножове и боксове над беззащитни чужденци.

Глашатаите на омразата обичат да натъртват, че "пришълците" са от друг етнос и вяра. Ами ако те бяха от Западните покрайнини, от Македония, Молдова, Украйна? Пак ли щяха да скачат така истерично актьорите псевдопатриоти.

Няма спор, че обществото ни е разделено по въпроса за бежанците. Но в голяма степен това е така заради неадекватното отношение на политици и управници към този болен въпрос.

Иначе в декларацията на президента и премиера едно е безспорно: българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. И това е част от нашата национална култура и основателен повод за гордост. Добре би било да го докажем отново и отново да сме горди, като помогнем, кой с каквото и както може, въпреки бедността. Християнско е. А и мюсюлманско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай