Без примадони във втория тур

Без примадони във втория тур | StandartNews.com

Провалът на първия тур на преговорите за сетен път потвърди, че за съжаление ние сме в капана на целия този 25-годишен преход, в който си позволихме повече да разрушаваме, отколкото да градим. Повече да се тюхкаме и вайкаме, отколкото да седнем и да решим проблемите. Затова и не случайно политическата ни система я наричаме фасадна. Тя не работи, не работят и отделните институции. Отделно от това - никоя от тях няма истинска воля за промяна. Всеки прехвърля отговорността и съответно вината за провала върху другия. Това важи и за партиите, и за политиците. Сегашното им безсилие да се споразумеят и да направят кабинет е израз именно на този манталитет - да не се поема отговорност. Но така не се решават проблемите на държавата, а само се задълбочават. И в един момент започват да гърмят бомби - и в прекия, и в преносния смисъл на думата. Виждаме само през последната година колко проблеми се натрупаха.

Разбира се, от всяка ситуация им изход. Но за да се случи това, трябват воля и работа. А не политиците да се правят на примадони, каквито ги видяхме през миналата седмица. Всеки трябва да жертва нещо, включително и от публичния си авторитет. Политиците не разбират, че хвърлянето на кал по другарчето е хвърляне на кал против себе си. В този аспект Бойко Борисов не е идеалният политик, но в момента е единственият, чиято партия събира някакво мнозинство около себе си.
Така или иначе от 2005 г. насам ГЕРБ печели избори на всички равнища. И се учи от допуснатите грешки, като например тази с поверяването на финансите на Симеон Дянков.

А сега направи правилния избор на "дамското трио" за консултациите с другите партии.

Най-малкото, защото с такт и поведение преговорният екип на ГЕРБ не гори мостовете за новите разговори. Дано по време на втория тур разговори разумът да надделее над партийния егоизъм. На 5 октомври народът ги избра и сега отговорността пред него е в техни ръце. Още повече че по редица въпроси все пак се оказа, че мненията на ГЕРБ, реформаторите, националистите от ПФ и АБВ съвпадат. И дано започващата наистина "страстна седмица" на българската политика завърши с някакво "възкресение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай