Берлин и Вишеград на нож за бежанците

Берлин и Вишеград  на нож за бежанците | StandartNews.com

Орбан и компания скочиха срещу германо-турския пакт

Руслан Йорданов

Тази седмица Европа ще се изправи пред сериозен вътрешен сблъсък по горещата тема с бежанците. Вече заваляха и предупреждения, че ако Старият континент не намери общо решение, ще тръгне процес на постепенен разпад - издигане на стени по границите и суспендиране на Шенген, и може да приключи с разглобяването на Евросъюза.

Днес в Прага ще се срещнат привържениците на твърдия подход - Вишеградската четворка /Полша, Унгария, Чехия и Словакия/, със специалното участие на българския премиер Бойко Борисов и президента на Македония Георге Иванов. Визията на четворката, вдъхновена от унгареца Виктор Орбан, е безкомпромисна - затваряне на балканския маршрут за бежанците, запечатване на българската и македонската граница с Гърция, военноморска блокада в Средиземно море, разбиване на мрежите на каналджиите, силово връщане на промъкналите се мигранти. Лидерите на Вишеградската четворка смятат, че гигантската бежанска вълна е смъртна заплаха за континента. Като аргументи те посочват терористичните заплахи и разпространението на радикалния ислям, провала на интеграцията на пришълците и засилващото се междуетническо напрежение в почти всички страни от Западна Европа, където живеят големи имигрантски общности. Позицията на българския премиер Борисов е сходна: "Пред ЕС не стои въпросът дали ще затвори границите, а кога ще го направи". Унгария

вече снабди македонците с бодлива тел

и им помогна да изградят своя стена по цялото протежение на границата с Гърция. Защитното съоръжение е готово и е въпрос на време Скопие да хлопне кепенците. Вишеград посъветва и България да стори същото.

Действията на четворката обаче се натъкнаха на силен отпор от страна на Берлин. Двама ключови леви министри - Щайнмайер и Габриел, изпратиха гневно писмо до Вишеград, в което ги укоряват за офанзивата им по защитата на външните граници. Работата е там, че канцлерът Ангела Меркел даде ход на коренно различна инициатива за овладяване на бежанския поток с главната роля на Турция. Планът предвижда НАТО да патрулира около недоизяснените морски граници между Турция и Гърция и да спира пренатоварените гемии на турска територия. Европейските страни пък следва да подбират и преселват според национални квоти годишно между 200 и 300 хиляди души от лагерите.

Засега обаче усилията на Меркел да се договори с Анкара не дават ефект. От началото на годината на гръцките острови са акостирали 80 000 души, без да са забелязани особени опити от страна на турските граничари да ги спрат. Разбираемо е нежеланието на Анкара да се нагърби с ролята на бавачка на ЕС - страната се грижи за над 2,5 млн. бежанци, а още десетки хиляди прииждат от зони с интензивни военни действия в Близкия изток. Наскоро медиите публикуваха и откровената заплаха, която Ердоган отправи лично към шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер: "Ще ги натоварим на рейсове и ще ги изпратим за България и Гърция".

Съмнително е доколко военноморската блокада на НАТО ще успее да спре стотиците гемии, препълнени с бедстващи хора в Егейско море. Според първоначалната информация те не разполагат с правомощия да спират и проверят лодките. Не само централните и източните, но и западните страни вече

не горят от желание да приемат определените им квоти

Франция вече обяви, че ще изпълни обещанието си да приюти 30 000 души, но няма да подслони нито един над тази бройка, независимо от германо-турските договорки. В самата Германия се множат противниците на политиката на отворени обятия на Меркел. Вишеградската четворка също е категоричен противник на разселването. Държавите, строящи стени по границите и въвеждащи граничен контрол, никнат една след друга през последните месеци. На фона на растящите разногласия и напрежения, намирането на общоевропейско решение все повече се превръща във фикция. Миналата седмица и Еврокомисията извади жълт картон на Гърция и им даде тримесечен срок да въведат ред по границите си и да изградят центрове за прием на имигрантите. Съдейки по досегашните им действия, едва ли Атина ще успее да изпълни ангажиментите си и става все по реален сюжетът с временното прекратяване на Шенгенското споразумение. За България е най-плашеща опасността страните по балканския маршрут една след друга да затворят границите си и огромният поток от Гърция да се пренасочи към нашата територия. При подобно критично развитие София също ще бъде принудена да изгради стена и да запечата границата с южната ни съседка, оставяйки люшкащия се кабинет на Алексис Ципрас да се оправя с хванатите в капани стотици хиляди имигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай