Петък,

Заралии „усетиха" геоложкия пулс на планетата в нощта на музеите и галериите

От: Failed to load user -
1015
Заралии „усетиха" геоложкия пулс на планетата в нощта на музеите и галериите
A
A
A

Стара Загора. Няколко хиляди старозагорци и гости на града останаха будни в юбилейната 10-та Европейски нощ на музеите и галериите в съботната вечер.

Общо над 4400 посетители са регистрирани само в трите музейни обекта – регионалния исторически музей, неолитните жилища и музея на религиите, съобщи шефът на музея Ангел Динев. Точно в тези три обекта на древната култура бе реализиран мащабният проект-изложба на американския художник с български корени Йонко /Иван/ Стоянов „Геоложки пулс".

„Аз и баща ми, Иван Желев, учен-геолог, той е на 93 години и живее в Канада, чийто корени са от старозагорското с. Дълбоки, повече от 15 години изследваме връзката между изкуство, културология и геология", поясни самият Йонко. Според научно-културния тандем баща и син геоложкият пулс под краката ни определя не само физическото ни битие, но и творческите ни импулси. Тази своя теза Йонко и неговите съмишленици нагледно илюстрираха в нощта на музеите и галериите с творби на големите български художници - Дечко Узунов, Найден Петков и Христо Явашев-Кристо.

„Найден Петков е асистент на бай Дечко, а Кристо е негов ученик", припомни духовната им връзка авторът на проекта Йонко, който също е възпитаник на Найден Петков. Оригиналните творби на големите майстори - картини и инсталации, ще останат 1 месец в Стара Загора, а в края на месеца ще се проведе и виртуална дискусия с експерти и художници от НБУ и Националната художествена галерия.

„Много американски учени смятат, че българската култура е дала тласък на европейскита цивилизация и едно от тези доказателства са неолитните жилища в Стара Загора, които са на повече от 8 хил. години", посочи смисълът на своя проект Йонко /Иван/.

В празничната нощ за хората на изкуството и културата признание по традиция получиха и най-безкористните му ценители – дарителите. Изявени дарители на регионалния исторически музей през годината бяха наградени от старозагорския градоначалник Живко Тодоров.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички