Самодейците от Малево пак събират овации

Местното читалище „Отец Паисий 1909” с богата празнична програма в края на юбилейната година

Самодейците от Малево пак събират овации | StandartNews.com

Самодейците от прочутото читалище в Малево представиха в навечерието на Коледа богата програма за жителите и гостите на китното родопско село край Чепеларе. Освен концерта и представените коледни и новогодишни обичаи, публиката аплодира хумористичните скечове и танци на групата. Гости на събитието бяха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и местните управници на съседните села Орехово и Хвойна, а в салона се събраха много роднини и приятели на самодейците, които са популярни в цяла България.

"Събрали се днес другари, тази вечер - коледари, всеки дом да посетят, мир, надежда да дарят", пожелаха на всички българи коледарите от Малево.

2019 година е юбилейна за местното народно читалище „ Отец Паисий 1909”. През юли жителите на селото тържествено отбелязаха 110 години от създаването му.

"През цялата година самодейците организирахме празненства, участвахме в редица конкурси за народно творчество, спечелихме три златни медала, плакети и грамоти", разказа.Дамянка Гарова, председател на читалищното настоятелство . Най-важното събитие за читалището е обновяването на състава на групата за автентични песни, на танцовия състав и на мъжката певческа група.

Освен самодейците, другата голяма гордост на Малево е библиотеката с над 6 000 тома. Това е най-голямата читалищна колекция от книги в Ропката, както е известна Хвойненската котловина, в която освен Малево се намират и селата Орехово, Хвойна и Павелско. Библиотеката е обновена благодарение на спонсорство и доброволен труд на членовете на читалището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай