Неделя,

Самодейците от Малево пак събират овации

От: Стандарт -
Самодейците от Малево пак събират овации
A
A
A

Самодейците от прочутото читалище в Малево представиха в навечерието на Коледа богата програма за жителите и гостите на китното родопско село край Чепеларе. Освен концерта и представените коледни и новогодишни обичаи, публиката аплодира хумористичните скечове и танци на групата.  Гости на събитието бяха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и местните управници на съседните села Орехово и Хвойна, а в салона се събраха много роднини и приятели на самодейците, които са популярни в цяла България.

"Събрали се днес другари, тази вечер - коледари, всеки дом да посетят, мир, надежда да дарят", пожелаха на всички българи коледарите от Малево.

2019 година е юбилейна за местното народно читалище „ Отец Паисий 1909”. През юли жителите на селото тържествено отбелязаха 110 години от създаването му.

"През цялата година самодейците организирахме празненства, участвахме в редица конкурси за народно творчество, спечелихме три златни медала, плакети и грамоти", разказа.Дамянка Гарова, председател на читалищното настоятелство . Най-важното събитие за читалището е обновяването на състава на групата за автентични песни, на танцовия състав и на мъжката певческа група.

Освен самодейците, другата голяма гордост на Малево е библиотеката с над 6 000 тома. Това е най-голямата читалищна колекция от книги  в Ропката, както е известна Хвойненската котловина, в която освен Малево се намират и селата Орехово, Хвойна и Павелско. Библиотеката е обновена благодарение на спонсорство и доброволен труд на членовете на читалището.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657