С издигане на националния флаг тържествата за Трети март в Казанлък започнаха

В навечерието на националния празник на България Трети март Община Казанлък даде начало на тържествената програма с официалната церемония по издигане на националния флаг

С издигане на националния флаг тържествата за Трети март в Казанлък започнаха | StandartNews.com

В навечерието на националния празник на България Трети март Община Казанлък даде начало на тържествената програма с официалната церемония по издигане на националния флаг тази вечер на площад „Севтополис“.

Водосвет за зраве и благоуспяване на българския народ и на жителите на Казанлък отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан, в съслужие с казанлъшки и старозагорски духовници. Дядо Киприан честити 145-та годишнина от Освобождението на България и пожела: „Да съхраним нашите православни, Христови истини, и в семейството, и в нашето общество! За много и благословени години!“.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха децата от Вокална група „Искрица“ с вокален педагог Стефка Денева.

Вечерта продължава празничен концерт на Софийски катедрален хор „Света Неделя“ с диригенти:  Протопсалт Георги Миков и Стоян Малинов и главен диригент професор протопсалт Мирослав Попсавов.  Хорът е създаден скоро след Освобождението – през 1879 година от големия музикален деец и общественик Николай Николаев. Той идва от Болград (в Бесарабия) заедно със своя мъжки хор по покана на Марин Дринов – по това време министър на народното просвещение. С пристигането си Николай Николаев започва дейността си в катедрален храм „Свeта Неделя” – един от символите на православието в столицата на България.

Утре, на празничния Трети март от 09,30 ч. в Храм – паметник „Рожедство Христово“ в град Шипка ще бъде отслужен Благодарствен молебен лично от  Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан.

Час по-късно, от 11,00 ч., на централния площад „Севтополис“ може да се включите в празничното хоро.

Тържественото отбелязване на 145 години от Освобождението на България под връх Шипка ще започне в 11,30 ч. Поклонението на връх Шипка и поднасянето на цветя пред Паметника на Свободата е с начален час 12,00.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай