Вторник,

Първи случай на Африканска чума по дивите свине в община Криводол

От: Стандарт -
Първи случай на Африканска чума по дивите свине в община Криводол
A
A
A

Днес под председателството на заместник-областния управител на Враца Мирослав Комитски се проведе редовно заседание на областната епизоотична комисия. Основна тема на срещата беше първично възникналият случай на болестта Африканска чума по дивите свине в землището на с. Голямо бабино, община Криводол.
„Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят“, поясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Милчо Костурков. Той представи накратко епизоотичната обстановка в областта и заяви, че са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.
Директорът на Държавно горско стопанство–Враца инж. Ивайло Ангелов обяви, че съгласно Заповедта на директора на РДГ-Берковица, са определени подзони (А, Б и В) около констатираното огнище. В Зона А, с радиус 1 км, е ограничен достъпът до горските територии и ловностопанските райони на физически лица и пътни превозни средства, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС. В подзони Б и В се ограничава достъпът, преминаването и престоят в горските територии за селскостопански дейности, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията са в сила до 22.12.2019 г. Зоните са обозначени с табели от служителите на ДГС - Враца, за да ориентират населението, туристите и ловните дружинки.
В края на заседанието заместник областният управител Мирослав Комитски обяви, че с решение на Областната епизоотична комисия, кметът на Община Криводол следва да свика в кратък срок заседание на общинската епизоотична комисия, на която да бъдат взети и изпълнени мерки за ограничаване на заразното заболяване.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички