По-скъп данък за старите коли в Бургас

Парите от повишения данък ще се вложат в екологични инициативи, гарантира кметът Димитър Николов

По-скъп данък за старите коли в Бургас | StandartNews.com

Приходите от повишения данък на старите автомобили в Бургас да отиде за изграждането на шумозащитната и прахозащитната стена край кв. Сарафово. Това предложи кметът на Бургас Димитър Николов по време на днешната сесия на общинския съвет. На него се обсъжда и най-горещата точка от дневния ред -
вдигането на данъците на старите автомобили. Градоначалникът призова за подкрепа и гарантира, че средствата ще се вложат в екологични инициативи.

„Не ни достигат 450 хил.лева за шумозащитна и прахозащитна стена в кв.Сарафово. Предлагам завишените ставки от автомобили да отидат именно за тази дейност. Трябват ни и 500 нови фиданки, с които да продължим зелената политика”, каза Николов.

Според изчисленията на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев приходите за 2020 година от  повишения данък МПС ще са в размер на 510 хил.лева.

Общинският съветник от ГЕРБ Красимира Маркович подчерта, че промяната на този местен данък, е свързана преди всичко с екологичната политика.

"Всеки един от нас се интересува от жизненоважен фактор – чистотата на въздуха. С докладната не разглеждаме целеви данък, а политиката за намаляне на замърсяването на атмосферния въздух в Бургас. Пряка ангажираност на общината е да следи за качеството на фините прахови частици. Една от основните причини са големия брой стари автомобили, които обгазяват градската среда. Не трябва да има компромиси за тях", изтъкна Красимира Маркович.

От БСП се обявиха против повишаването, обявявайки, че с това ще се натоварят най-уязвимите социални групи. Против са и от Движение "България на гражданите", както и ПП "Възраждане".

Предложението бе прието с 30 гласа "за", 10 "против" и 6 "въздържал се".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай