Вторник,

Парад на хвърчилата оцветява Варна

От: Стандарт, Снимка: Клуб „Асто-Въздушни чудеса" -
242
Парад на хвърчилата оцветява Варна
A
A
A

Множество цветни хвърчила, някои от тях огромни, ще изпъстрят небето над Аспаруховския плаж във Варна за поредна година, на 22 и 23 август. Традиционно фестивалът на хвърчилата привлича многобройни посетители, а този август ще отбележи осмата си годишнина. Организатор на събитието е Клуб „Асто“ с подкрепата на фонд “Култура“ на общината. Основен акцент на фестивала са демонстрациите на кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, разказа за Радио Варна организаторът Юри Георгиев от Клуб „Асто-Въздушни чудеса":

Тази година ще участват само български клубове поради пандемията с Covid-19, която доведе до затруднени условия за пътуване. От 10.00 до 17.00 ч. през в двата фестивални дни професионални клубове ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други. Ще има демонстрации и по майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето, разказа Юри Георгиев. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

Всяко издание на фестивала отправя различни послания, най-често свързани с чистотата на околната среда, опазването на застрашени видове птици и природата като цяло.

Провеждат се ателиета и работилници за детско творчество на теми, свързани с летенето и вятъра.
От своето възникване в Азия преди две хилядолетия, изкуството за изработване и пускане на хвърчила се е разпространило навсякъде по света. Днес то е по-популярно от всякога, то е начин за релаксация, забавен спорт и вид духовно упражнение. И за разлика от много други изкуства, никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да го практикувате, отбелязва Георгиев.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички