Отличиха будителите на Стара Загора

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ днес бяха връчени наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“

Отличиха будителите на Стара Загора | StandartNews.com

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“  днес бяха връчени наградите „Анастасия Тошева“ и „Млад учител“ на Община Стара Загора, и „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените.

На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, доц. Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените Стара Загора, доц. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет, преподаватели от старозагорски училища, учени.

Гостите бяха поздравени с изпълнения на саксофон от Добромир Добрев, ученик от НУМСИ „Христина Морфова“. Последва и химна на будителите, който изправи на крака присъстващите в залата.

Своето послание към старозагорските будители отправи Здравка Евтимова, българска писателка, носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2020 г. за цялостен принос в развитието на българската книжовна култура.

„Във Вашите лица аз виждам това, за което съм си мечтала-хора, които знаят, че животът им има стойност. Вие създавате хора, които ще прославят Стара Загора, България и Европа. Будителят е създател на почтеност, на гордост, че си израсъл под българското слънце. Всеки един от Вас прави така, че не само на думи, а с делата си създава духовния строй на млада България. Стара Загора може и го е правила“, каза Евтимова.

Наградите на отличените връчи Иванка Сотирова. „Всички Вие сте с изправени гордо чела, защото за Вас професията е призвание. Вие възпитавате и отстоявате духовността на Стара Загора. Нека в днешните сложни времена всеки от Вас да съхрани доброто и да го носи в себе си“, пожела зам.-кметът.

С индивидуалната награда „Анастасия Тошева“ за значим принос в образованието бяха отличени трима дейци на образованието: проф. д-р Петър Динев Петров, дългогодишен преподавател  и декан в изминалия мандат на Педагогически факултет при Тракийски университет, работил за утвърждаване на образователните традиции и продължаване делото на Анастасия Тошев, Павлин Здравков Пеев, старши учител по информатика и информационни технологии в ППМГ „Гео Милев“, член на Национална комисия за олимпиади и състезания по информатика,  ръководител на школа по информатика в ЦПЛР и Красимир Петров Къшев, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“, ментор, вдъхновител и реализатор на значими сценични проекти с участието на ученици, с принос към успешна професионална реализация на възпитаници на училището.

Бе връчена и една колективна награда на Динка Тодорова, Живка Недялкова, Ивелина Глинджурска и Радостина Кръстева – учители по информатика и информационни технологии в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за спечелени проекти и участие в Национални програми – проект „Шанс за работа“, 2 проекта по Национална програма „Информационни и компютърни технологии“, проект „Четири лапи“ и др.

С плакет „Млад учител“ бяха наградени: Евгени Черепов, учител по Български език и литература в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Дамян Дончев Димитров, учител по професионална подготовка в НПГВМ „Иван Павлов“ и Асен Йорданов Анастасов, учител по професионална подготовка в НПГВМ „Иван Павлов“ за прилагане на креативни и иновативни методи при преподаването.

Доц. Д-р Васил Хаджиилиев обяви и избраните за „Будител на Стара Загора“. Носители на престижната награда са проф. Минко Балкански, достоен човек, професор, дарител, създател на фондация „Миню Балкански“ за обучение на млади таланти и доц. д-р Ани Златева, преподавател по методика на изобразителното изкуство в Педагогически факултет и главен секретар на Тракийски университет Стара Загора.

 

 

 

Росица Въльовска

Община Стара Загора

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай