Откриват изложба в Градска художествена галерия Стара Загора

Настоящата изложба е посветена на 100-годишнината от рождението на Атанас Кожухаров

Откриват изложба в  Градска художествена галерия Стара Загора | StandartNews.com

На 24 юни (четвъртък) от 18.00 часа в Градска художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Атанас Кожухаров /1921-1987/”.

Атанас Кожухаров е внук на един от основателите и първи директор на старозагорския музей - Атанас Кожухаров. Син е на популярния български художник Никола Кожухаров. През 1943г. завършва специалност „Стенопис” в ателиетата на проф. Иван Пенков и проф. Дечко Узунов. От 1951г. е преподавател по композиция и силикатни техники във ВИИИ „Николай Павлович” /сега - Национална художествена академия/. Сред научно-изследователските приноси на Атанас Кожухаров към българската художествена култура са : Разкриване и създаване на смалтовия материал за мозайка; преоткриване на технологията на цветните антични стъкла и използването ѝ за класически стъклопис; разработване на технологията на дебелостенните стъкла за стъклобетон. Тези научни и художествени постижения на Атанас Кожухаров са високо оценени от колегите му в Австрия, Германия, Унгария, Румъния и Италия.

Творчеството на Атанас Кожухаров е поделено между монументалните изкуства и акварела. Автор е на над 60 стъклописа, смалтови мозайки, стъклобетонни пана и стъклопластики, реализирани из множество православни храмове, институции, обществени сгради и частни домове в страната. Акварелните му пейзажи са посветени на атмосферата на старите градове, манастири и природата.

Настоящата изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Атанас Кожухаров, е съвместна проява на Градска Художествена галерия Стара Загора и наследниците на художника. Основната част от експозицията включва акварелни пейзажи от различни краища на страната и чужбина. Придружавана е от проекти за мозайки и пространствени пана, архивни документи, както и няколко фотоса на негови значими витражи от обществени и църковни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай