Общественото обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия за таланти в село Розово

Участниците обсъждаха различни идеи, разделени на групи и изготвяха предложения за разнообразни занимания на децата

Общественото обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия за таланти в село Розово | StandartNews.com

„Човек, за да е щастлив трябва или всичко да има, или нищо да не иска!“, посочи в приветствието си към участниците в общественото обсъждане в Младежкия дом за бъдещето на Детската академия в село Розово световноизвестният преподавател по физика Теодосий Теодосиев. Философските думи на Тео дадоха начало на общественото обсъждане на идеи за бъдещето на Детската академия. Пред пълната зала с представители на местната власт, бизнеса, общественици, директори на училища, преподаватели и учители, той очерта задължителните условия за успех на амбициозното начинание. Теодосий Теодосиев подчерта, че образованието трябва да е и възпитание: „По-скромно, повече работа и да се учим от хората, които измъкват света от калта!“. Тео сподели, че е възхитен от ентусиазма на розовци, които първи са се включили във възстановяването на сградата на старото селско школо, а после – и Общината с търсене на финансиране и поетапни дейности.

Кметът Галина Стоянова определи Тео като „човек с много опит за организация на работа с талантливи деца, ценен партньор в това начинание, който може да ни даде съвет“ и Теодосий Теодосиев даде широк философски поглед по темата, като дори препоръча в екипа на Академията да има поне един философ. Той пожела да се върне дисциплината в българското училище, отбеляза, че само с теория не става, а трябва и експеримент и най-вече – много сериозна подготовка на преподавателите. “С тежък интелектуален труд трябва да достигнем тавана на възможностите си.“, посочи той. „Децата ни трябва да умеят да издържат на лишения.“, препоръча големият учител по физика. „Не може да живеем по сатанински и да чакаме Господ да ни помага. Не бива да чакаме спасител отвън, трябва сами да положим някакви усилия.“, разсъждава Теодосиев.

По-рано Кметът на Казанлък разказа историята на училището, срещата й с инициативния розовец Николай Спиров и появата на идеята за даване на нов живот и смисъл на школската сграда. Галина Стоянова припомни извършените строителни дейности на три етапа – покрива и външен ремонт, със саниране и дограма, после вътрешните ремонти и предстоящият трети етап за ВиК и ел. Инсталации. Тя благодари н арх.Николай Николов, който също е розовец и е направил проекта, по който са извършени дейностите по реконструкцията. Галина Стоянова обяви и основните въпроси, на които ще се търсят отговори по време на срещата: “Какво ще накара децата и младежите да посещават Академията в Розово? Какво би ги задържало там поне десет дни? Какво би ги направило щастливи след като са били там? Какво би ги мотивирало да препоръчат тази академия и школа на своите съученици и приятели.“.

Кметът на село Розово Венцислав Колев разказа за съпричастността на местните жители, които първи се включват в подготовката на старата сграда за ремонт и им благодари. Той заяви, че те са дали първата подкрепа за идеята старото училище да се превърне в модерна Детска академия за таланти.

Участниците обсъждаха различни идеи, разделени на групи и изготвяха предложения за разнообразни занимания на децата в мултифункционални десет класни стаи, физкултурен салон и огромно, над три декара дворно пространство.

Преди окончателното изготвяне на концепцията за дейността на “Детската академия за таланти” всички предложения ще бъдат внимателно разгледани.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай