Във Видинско няма нови случаи на АЧС

В областта няма и огнище на птичи грип

Във Видинско няма нови случаи на АЧС | StandartNews.com

Под председателството на областния управител на Видин Момчил Станков се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Представена бе епизоотичната обстановка по отношение заболяването Африканска чума по свинете както на територията на страната, така и за област Видин.

„Почти във всяка област в страната се появяват вторични огнища на заболяването, като заразата е констатирана при диви прасета“, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Данков. Той информира, че от началото на годината в областта са взети 288 проби от отстреляни диви свине, като всички са отрицателни. Последният доказан случай на АЧС във видинско е от 27 февруари 2020 г.
Положителната проба за вируса е от намерен труп на дива свиня в покрайнините на гр. Видин.

Ветеринарните специалисти уточниха, че в свиневъдния обект в гр. Дунавци се осъществява ежедневен контрол и е осигурено постоянно присъствие на ветеринарен лекар. Пробите от умрели прасета се изпращат за анализ, като всички изследвани до момента са отрицателни.

На провелото се днес заседание на ОККЕЕЗЗ бе представена информация относно разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците. Стана ясно, че на територията на страната има констатирани 4 огнища на заболяването само в област Пловдив. Трите регистрирани птицеферми на територията на област Видин към момента не са заредени с птици.

От ОБДХ-Видин информираха, че в общините на територията на областта продължават срещите с кметовете на населени места. Ветеринарните специалисти ги запознават с новите изисквания в Закона за ветеринарномедицинската дейност и по-конкретно с режима за регистрация на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди. До сега такива срещи са проведени в общините Кула и Бойница, а на 11 март ще се проведе среща с кметовете и кметските наместници от община Видин.  
От Регионална здравна инспекция Видин представиха информация за нивото на заболяемост от остри респираторни заболявания и грип в региона, като отбелязаха, че във Видинско заболяемостта е малко под средната за страната.

„Важно е да се информира населението за новите промени относно процедурите по регистрация на животновъдните обекти. Само чрез повишаване  ветеринарномедицинската култура на стопаните, ще можем ефективно да приложим превантивните мерки за недопускане разпространението на заразни заболявания по животните“, отбеляза в заключение областният управител Момчил Станков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай