Не били общинари с връзки,а посланици на ваксината

Странно обяснение на заобикалянето на разпоредбите в Сандански

Не били общинари с връзки,а посланици на ваксината | StandartNews.com

Странно обяснение дойде от Сандански за общинарите, които без право се ваксинираха преди медиците на първа линия. Общинските съветници били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината, обясни пред бТВ директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р  Илия Тонев. Проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен, написа в социалните мрежи здравният министър Костадин Ангелов.

Според д-р Тонев лица на първа линия, които е трябвало да бъдат ваксинирани, се отказали и за да не бъде хвърлена ваксината са били имунизирани общинарите. „Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“. Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация.

„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech”, добави д-р Тонев. И каза още: „За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация.“.

Той бе категоричен, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

„Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица. Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, казва още д-р Илия Тонев.

Случаят бе коментиран тази сутрин и от проф. Илко Гетов, представител за България на Европейската агенция по лекарствата.

Имунизационният календар е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с този на Германия, Израел и други държави. Всичко е въпрос на добра организация, посочи Илко Гетов и обясни, че дори да не е имало желаещи лекари за поставяне на ваксина, той е сигурен, че в Сандански има достатъчно учители или възрастни хора, които са от втора линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай