Най-добрият учител на Варна шашна НАСА

Най-добрият учител на Варна шашна НАСА | StandartNews.com

Варна. Тя е любимата физичка на няколко поколения възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. А преди няколко дни учениците на Силвия Захариева грабнаха най-големия приз от конкурс на НАСА за Космически колонии. Българчетата обраха "златото" в съревнование с близо 600 деца от цял свят. Учениците й са категорични, Захариева ще си остане любимата им физичка, на която винаги ще искат да кажат "Учителко, целувам ти ръка" от популярната преди години песен на Роси Кирилова. Защото прави еднакво достижими за тях науката, Космоса и мечтите им.

Силвия Захариева два пъти е обявявана за най-добрия учител на годината от община Варна - за 2006 г. и за миналата 2013 г. За нея най-голямото признание обаче е отличието на нейните ученици, покорили НАСА през последните две години. Отборът на единадесетокласниците през 2013 г. защити на церемония в Сан Диего проекта си "Антигона", грабнал първа награда на американската космическа агенция. Тази година за първи път български ученици - екип от нейни възпитаници печели най-голямата награда "Гранд-приза на Международния конкурс на НАСА". Втори отбор печели първо място в своята категория - ХII клас, а трети - почетната награда. "Това са талантливи български деца, а делата им са резултат на общите усилия - на всички учители в Математическата гимназия, на техните родители и на преподавателката в кръжока им в обсерваторията "Николай Коперник" д-р Веселка Радева, която запали интереса им към Космоса", казва Силвия Захариева. Над три десетилетия тя влиза в клас. И до ден днешен не е загубила удоволствието от работата си с децата. А те като най-добрия индикатор усещат това и са обикнали трудната физика заради нея. Силвия Захариева е запомнила думите на бивш школски директор, който сменил професията и тъжно признал: "Ставам и не тръгвам вече щастлив за работа". А тя се чувства щастлива, че е останала в професията при любовта на своите ученици. Въпреки че трудът на учителя не е истински оценен и възнаграден. Но в тази връзка тя обича да се шегува с думите на следовател от полицията, който в откровен разговор й казал: "Парите на никого не стигат, на някой - за хляб, на друг - за самолет".

С колегите си и с д-р Веселка Радева от обсерваторията Силвия Захариева работи по проекта на МОН "Училище за себеутвърждаване и подготовка за европейски хоризонти" /УСПЕХ/ по който са и уникалните резултати на нейните възпитаници в конкурса за космически колонии. Учителката по физика не си брои часовете извънкласна работа и колко дълго стои в училище. Тя напомня за онези всеотдайни преподаватели от 70-80 те години на миналия век, които някога дори и не подозираха, че истерията за частни уроци може да влезе в професията им.

Веднага след хубавата новина за наградите на НАСА Силвия Захариева посвети пролетната си ваканция на своя - IХ "з" клас, на който е класен ръководител и заведе децата с влак на екскурзия в "Паничище" с обиколка в Рилския, Роженския манастир, Рупите. Правим тиймбилдинг, както се казва сега, за да се опознаем извън училище, и това е много важен натрупан опит, казва учителката. И по-малките, и големите са свикнали да споделят с нея музикалните си вкусове и желания, лични преживявания и дори вълнения с облекло, взаимоотношения и стремежи. Призьорите на НАСА се вълнуват от предстоящия абитуриентски бал, но най-много от това дали ще отидат в Ел Ей на церемонията от 14 до 18 май, за да защитят проектите си. "Това ще е най-голямото преживяване отново и за мен, защото виждам как се радват на успеха си", казва Силвия Захариева. Сега учителката е притеснена дали ще се намерят пари за пътуването зад океана. "Да бъдеш оценен и подкрепен навреме е много мотивиращо. Децата се трогнаха и вижте резултата", не крие вълнението си тя.

За нея казват, че е работохолик. У дома й прощават отсъствията и вечната заетост, защото и съпругът й е колега, учител по математика, и я разбира прекрасно. Вкъщи само не се допуска двамата да си говорят все за училище, за да не се стигне до типичното одаскаляване. Двамата учители са отгледали син, който е на 24 години и завършва Техническия университет - компютърни системи и технологии. Разпускат с екскурзии из страната - със семейството или с учениците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай