На 20 юни си спомняме за любимите заведения и свърталища на бургаските бохеми от ХХ век

Издателска къща „Знаци“ и Народно читалище „Фар“ канят бургазлии на представяне на новата книга „Бохемските места на соца“ – с автор Мариана Първанова

На 20 юни си спомняме за любимите заведения и свърталища на бургаските бохеми от ХХ век | StandartNews.com

Издателска къща „Знаци“ и Народно читалище „Фар“ канят бургазлии на представяне на новата книга „Бохемските места на соца“ – с автор Мариана Първанова – на 20 юни, от 18 часа, в Културен център „Морско казино“. Там ще бъде експонирана и фотоизложба, показваща любимите заведения и бохемски свърталища в нашия град от средата на миналия век. Събитието се реализира със съдействието на Община Бургас.

Книгата „Бохемските места на соца. Бургас” (ИК „Знаци“) е продължение на „Бохемските кафената на соца”, посветена на София. Новото издание прави преглед на артистичните средища в Бургас през 50-те – 80-те години на ХХ век.

Журналистката Мариана Първанова съставя своебразен „пътеводител” на любимите места за събране на интелектуалците и разказва кои са били те – онези личности, които раждат „бургаското чудо”, откроило града като една от културните столици в страната. Авторката търси отговор на въпроса: На какво се дължи онзи творчески подем, заради който започват да наричат Бургас град на поетите, художниците, актьорите и музикантите?

Ценното в тази книга е това, че се дава думата на самите участници и свидетели на събитията. Също като своите събратя в Европа, и те са се събирали по едно и също време на деня, почти в постоянни компании, в определени заведения, които за тях са били един вид „фабрики” за нови идеи и творчески търсения. Оттам идва понятието „литературни” или „бохемски кафенета”, а по-общо – „бохемски места”.

„Тези бохемски обиталища, независимо от това в кой град на Европа или в коя политическа система се ситуират, стават абсолютно необходимият кислород, който дава живот и импулс за творците. И заради това са толкова важни за всеки град, а местата им са се превърнали в културни забележителности, част от материалното и нематериално културно наследство. Затова отдавна са влезли в пътеводителите на Париж и Мюнхен, Лондон и Мадрид, Прага и Краков. Време е да влязат и в нашата история“, казва авторката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай