Сряда,

Кражбите на ток нарастват драстично

От: Администратор -
833
Кражбите на ток нарастват драстично
A
A
A

За първите 6 месеца на годината в Югоизточна България е открадната електроенрегия, колкото годишното потребление на един град като Девин

Драстично са нараснали кражбите на ток в областите на Югоизточна България, които се обслужват от електроразпределителната компания ЕВН-България. Това сочат данните за първите 6 месеца на годината. „Откраднатата електроенергия е за над 500 хил. лв или колкото годишното потребление на един средно голям град като Девин", съобщи днес Костадин Величков, изпълнителен член на директорския съвет на компанията. В Старозагорска област кражбите на ток са скочили с 54 на сто в сравнение с първото полугодие на миналата година. В областния център, в който потребената електроенергия се отчита изцяло дистанционно, кражбите обаче били минимални. Затова и инсталирането на дистанционни електромери в областта щяло да продължи с пълна сила. В Казанлък те вече били над 20 000, а от октомври започва монтирането им и в Радневската община.

„Общоприетата теза, че крадат бедните абонати не е вярна, събираемостта на сумите от потребения ток в ромските махали, включително и в пловдивския кв. Столипиново, вече е над 98 на сто", посочиха от ЕВН. Статистиката показвала, че основните кражби на ток идвали от т.н. трети сегемент на потребление – малки търговски обекти, малки семейни хотели и ресторанти. Вече имало и организирани престъпни групи, които се занимавали основно със „спестяването" на електроенергия на своите клиенти. Наскоро полицията е спипала подобна банда в Пловдивско.

През тази години ЕВН ще инвестира близо 80 млн. лв, основно за разширяване на електроразпределителната мрежа и повишаване на сигурността и, съобщиха още от компанията. Нови кабелни мрежи, които са изцяло под земята, щели да бъдат изградени по Черноморието – в районите на Обзор, Слънчев бряг, Созопол, в икономическа зона „Тракия" край Пловдив, в района на бившето АТЗ край Стара Загора и др.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички