Канят на Граовски събор край Църногорския манастир

Специален гост е Ансамабъл „Филип Кутев“

Канят на Граовски събор край Църногорския манастир | StandartNews.com

* Специален гост е Ансамабъл „Филип Кутев“

* „Обединени български животновъди“ показват местни породи животни,  предлагат своя продукция  и черпят с благословено ястие

За трети път край Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци  ще има народен фолклорен събор. Тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе на манастирските ливади на 3 и 4 юли.

Обичайно съборът е през вторите почивни дни на юли, но тази година по това време ще има избор за парламент и затова събитието ще бъде седмица по-рано от обичайното.И този път организаторите са се постарали да представят културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово.

На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски, Ансамбъл “Граовска младост, оркестър “Средец” и “Ансамбъл Граово” и много други. И в двата дни на събора ще бъдат почетени подобаващо, включително и с техни изпълнения, отишли си от този свят именити изпълнители на граовски фолклор като Павлина Горчева, Станчо Стоилов, Божурка Тупанкова  и всички, които не са вече между живите.

Тазгодишното издание на събора е със специалното участие на Ансамбъл “Филип Кутев” по повод 70 години от създаването му. Артистите от ансамбъла ще представят сборна програма с акценти от граовския фолклор. Водещи на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще бъдат народните певици с родови корени  от Брезнишко Ива и Ева Валентинови и  етнохорологът Милчо Георгиев.

Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са събирали хората в миналото.Равностойно на фолклорната програма  на събора е участието в него на организацията “Обединени български животновъди” с подкрепата на Министерството на земеделието храните и горите.

Традиционният български поминък на Граовския край – животновъдството, ще бъде представен в съвремието – стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада.На поляните, където ще се проведе съборът, ще бъдат представени говеда от породата абърди ангус от земеделския производител Виктор Матеев от брезнишкото село Бабица,  западностаропланинска порода овца, местна порода овца и каракачански кон от Петър Гладников от сапаревбанското село Ресилово, каракачански кон и българско кафяво говедо от Елен Георгиев от град Сапарева баня,  калоферска дългокосместа коза и каракачанска овца от Димитър Заеков от симитлийското село Полена, каракачански кон и български тежковозен кон от Георги Георгиев от град Дупница, черношарено говедо от Емил Василиев от дупнишкото село Яхиново,  каракачански кучета от Тихомир Василиев от Софийска област,  брезнишка овца от Йорданка Стоянова от невестинското село Страдалово,  софийска овца от Стамен Стаменов от брезнишкото село Бегуновци, породата овце родопски цигай от Богомил Наков от разложкото село Бачево,  каракачански кон от Бисер Радев от дупнишкото село Самораново,  дунавски кон от Спас Шуманов от самоковското село Говедарци.

Очаква се на Църногорския събор да бъдат представени и овце от  породата  бяла маришка и вакла маришка от развъдна асоциация. Всички животни в изложението ще бъдат наградени с трикольорни ленти с розетка, почетна грамота и статуетка с формата на животното, което се представя.Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед. Животновъдите са осигурили и възможност за разходка с файтон.За гостите на събора ще бъде приготвен курбан. Предни години  се раздаваше по около два тона благословено ястие.

 

В съботния ден след 15 часа пред сцената ще има демонстрационни състезания по древната българска борба на пояс Кореш.

Гостите на манастира ще могат да се включат в Работилница „Камбанен звън“ и да опитат сами как се бият манастирските камбани и клепала. Ще има ателиета, където ще могат да се научат на различни сръчности, нужни за направа на монашеските ръкоделия. На специален щанд ще се предлага православна литература и издавани от манастира книги.

За хората, които ще посетят събора, са осигурени  паркинги и други битови удобства. Като на всеки събор ще има скари и щандове на занаятчии. Манастири от страната и чужбина ще предложат свои стоки.

Съборът ще бъде предхождан от форум, който ще бъде на 3 юли (събота) от 10 часа в празничната трапезария на манастира. На събитието игуменът на светата обител архимандрит Никанор, който е основен двигател на духовното възраждане на Краище, ще представи  обновени манастири и храмове в Краищенското Светогорие. За последните няколко години дузина манастири и храмове в област Перник са обновени със средства по програми, от държавата или дарители.

Официалното откриване на Църногорския събор ще бъде в 11:30 часа на поляните край манастира.

Входът е свободен.

Генерални спонсори на събора са „Асарел Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК – Общинска застрахователна компания-Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай