Изложба "Построеното/непостроеното" представят във Видин

Заместник-областният управител Анжело Методиев присъства на откриването на авторска юбилейна изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков

Изложба "Построеното/непостроеното" представят във Видин | StandartNews.com

За мен е удоволствие да присъствам на авторската юбилейна изложба „Построеното/непостроеното“ на арх. Станчо Веков, посветена на 45–годишната му архитектурна дейност. Използвам възможността да поздравя арх. Веков от името на областния управител Албена Георгиева и по повод скорошното честване на 70-годишния му юбилей, каза зам.-областният управител Анжело Методиев в своето приветствие. „Архитект Веков, Вашето име е известно в професионалните среди на архитекти, конструктори, проектанти. Ние, видинчани, Ви познаваме като местен архитект, оставил следа със своите проекти на знакови сгради в Белоградчик, Брегово, Кула, Чупрене - в цялата област, а 30 години от творческата Ви биография е преминала в нашия град”, каза още заместник областният управител на Видин. „Днес всички ние ще бъдем свидетели на даряването на личен фонд от арх. Веков на Държавен архив – Видин. Този благороден жест е най-яркия израз на гражданска позиция и на отговорност към опазването на националната памет, жест на родолюбие и локален патриотизъм, както и дълбоко осъзнаване на необходимостта да бъде съхранена и предавана на поколенията архитектурната памет, белязала индивидуалния почерк, запечатан в сградите на нашия старопрестолен град“, отбеляза Методиев.

Събитието се проведе в Държавен архив – Видин. На него присъстваха още  заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, председателят на видинската камара на архитектите арх. Галя Антова, представители на държавни и културни институции и много гости. Началникът на отдел Държавен архив – Видин Светлана Кръстева запозна присъстващите с биографията на автора.

В изложбата „Построеното/непостроеното“ са включени 43 табла, представящи фотографски и графични изображения, макети и 3D-визии. При представянето на юбилейната изложба, доц. д-р арх. Станчо Веков посочи, че се е стремил да обхване широк спектър от архитектурната типология на сградите. Архитект Веков отбеляза, че е отделено специално внимание на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по проекти в екип с художници, скулптори, дизайнери и др. Предмет на изложбата е професионалната дейност на автора, за период от 45 години (1974 – 2018). Показани бяха обекти, определящи творческия път на видинския архитект преди и след демократичния преход.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай