Вторник,

И паметниците в Перник са сгрешени

От: сс -
154
И паметниците в Перник са сгрешени
A
A
A

Само чясове след като министър Емил Караниколов обяви, че ВИК инфраструктурата на Перник е била нескопосано направена и компроментирана във всички години досега, днес стана ясно , че и прясно вдигнати паметници са сгрешени заради безхаберие на общински кадри.

Цели три правописни грешки са допуснати от кметството при изписване на паметник в Западния парк, сигнализира струма.бг.

Монументът е в памет на казаци и руси, намерили гостоприемство в България. Първата му копка бе направена през август, а монтажът – месец по-късно, в разгара на предизборната кампания.

На паметника обаче пише: „В памет на казаците и русите, намерили гостоприемство в България и послИеден покой в земята на град Перник“. Следва и втора грешка в изписването на България на руски, като на монумента е записано Болгарий вместо Болгарии. Третата правописна грешка пък е в изписването на думата „паметник“, където е изпусната буквата „и“.

Причината за поставения монумент е ясна – в навечерието на сто годишнината откакто Перник става един от центровете на белоемиграцията. По официални данни от гражданските регистри, след 1920 година в града да се заселили около 5000 руснаци, а в квартал „Хумни дол“ е открит Клуб на белогвардейците, който е и клуб на интелигенцията.

Заради гафовете в изписването на текста, сега новият кмет едва ли ще харчи пари за нов монумент, но със сигурност ще бере срам от всички групи руски туристи.

За първа година държавата отдели над 300 хиляди за ремонт на паметници, основно войнишки. Само че всички тези пари се харчат от общините, а често там на почит са „грамотни“ служители, които трудно пишат правилно и собственото си име.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички