Четвъртък,

Диригентът Младен Станев: Петко-Стайновите празници са нещо великолепно!

От: Стандарт -
459
Диригентът Младен Станев: Петко-Стайновите празници са нещо великолепно!
A
A
A

На финала на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ тази вечер в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък бяха връчени традиционните награди на отличени хорови формации.

Наградата на едноименната фондация за най-добро изпълнение на творба на Маестрото Петко Стайнов – внук връчи на Смесен хор „Проф.Венета Вичева“ от град Шумен.

Отличието на Община Казанлък за най-добро общо представяне Кметът Галина Стоянова връчи на Академичен хор „Ангел Манолов“ от София. Тя благодари за подкрепата на управителя на фондацията и поздрави архитект Стефан Станев: „Който е неотлъчно част от празниците и е създател на фондацията. Да е здрав, още дълго да се радва на празниците и да пази творчеството на своя баща като национална ценност, каквото е творчеството на Маестрото за всички българи!“, сподели Галина Стоянова.

Носителите на отличията бяха определени от жури в състав: Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит – Киприан, Почетен гражданин на родния си град Казанлък, Петко Стайнов, председател на фондация „Академик Петко Груев Стайнов“, Надя Тончева – джаз изпълнител и музикален педагог, Почетен гражданин на Казанлък и Младен Станев, музикален директор на хоровия фестивал и диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“.

За 50-годишния юбилей на Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра - 1860“ Кметът на Казанлък Галина Стоянова подари парична награда. Тя благодари за дългогодишния труд и упоритост на хоровия състав и неговия диригент Младен Станев, който е и създател на хоровия фестивал.

Младен Станев изрази удовлетворение от високото ниво на хоровото събитие: „Днес видяхме много сериозно участие, провеждането на истински хоров фестивал с много силни участници! Петко-Стайновите празници са нещо великолепно! Изглежда на Община Казанлък й върви и се надяваме да бъдем част от техните празници!“, заяви той и благодари на всички участници.

Петият Национален хоров фестивал, посветен на големия български композитор Петко Стайнов се проведе днес в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък. Той започна с

концерт-матине на Смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. Казанлъчани и техните гости се насладиха на изпълненията на седем хорови формации от цялата страна: Казанлък, Хасково, Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.

Празничните дни, посветени на Петко Стайнов в Казанлък завършват утре, 4 декември 2022 г., с концерт матине на НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив.

Събитията от програмата се организирани от Община Казанлък, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“, Литературно-художествения музей „Чудомир“, Музеят на фотографията и Народно читалище „Искра - 1860“.

Входът е свободен за всички концертни прояви от програмата на празниците.

Казанлък тези дни празнува живото музикално наследство на своя именит съгражданин Петко Стайнов.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията