Бул. „Дондуков" ще се сдобие с подземен паркинг

Ремонтът на булеварда се отлага за следващата година заради промяна на проекта

Бул. „Дондуков" ще се сдобие с подземен паркинг | StandartNews.com

София. Столичната община планира изграждането на подземен паркинг на бул. „Дондуков", съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. По тази причина процедурата по избор на изпълнител за планирания ремонт на булеварда ще бъде прекратена.

Предложението е на главния архитект Петър Диков, който в момента подготвя промяната в проекта.

„Подземният паркинг се планира да е в участъка между ул. „Бачо Киро" и бул. „Васил Левски", с изграждане на няколко входно-изходни рампи, които да осигурят възможността за обслужването на подземния паркинг", допълни Любомир Христов.

Нов проект до три месеца

По думите му Диков е дал уверения, че в рамките на следващите два-три месеца ще представи проекта за ремонта на бул. „Дондуков" и подземния паркинг. В момента екипът на Петър Диков разработва идея за паркинга и по тази причина ремонтът на булеварда ще бъде спрян на този етап и тази година няма да започне, посочи Христов.

Миналата година общината реши да ремонтира два километра от централния столичен булевард, като замени паветата с асфалт. Реконструкция на булеварда ще обхваща участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър и предвижда още подмяна на релсовия път, реконструкция на трамвайните спирки и ремонт на тротоарите.

Прогнозната стойност на ремонта беше около 6.66 млн. лв., съгласно исканата гаранция за участие в обществената поръчка на фирмите. Не е известно с колко ще се оскъпи проектът след включването на подземния паркинг в него.

Подновяване на подлезите по бул. България

Подготвя се и предстои да бъде обявена обществена поръчка за ремонтите на подлезите по бул. „България" в столицата, съобщи още зам.-кметът.

„Вече почти четири години се изпълнява периодично ремонт на пешеходни подлези на територията на Столична община, като около половината от тях са изцяло ремонтирани, с подменено осветление, с подновени стълбищни клетки", коментира той.

„Вече е в ход поръчката за ремонт на едната част от бул. „Цариградско шосе", като в рамката на тази процедура са включени подлезът на Орлов мост и този, който е при Полиграфическия комбинат", обясни Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай