Библиотека „Захарий Княжески“ съживява фонда си от грамофонни плочи

От скоро Библиотеката разполага с нов грамофон и с комплект от прибори и препарати за почистване и поддържане на виниловите носители на аудио записи

Библиотека „Захарий Княжески“ съживява фонда си от грамофонни плочи | StandartNews.com

Демонстрация на нова техника и начините за опазване и за съхраняване на колекцията от грамофонни плочи от фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе на 10 юни 2020 г. (сряда) от 12:00 ч. в отдел „Изкуство“ на библиотеката. Събитието ще се излъчи онлайн на фейсбук страницата на регионалната библиотека.

От скоро Библиотеката разполага с нов грамофон и с комплект от прибори и препарати за почистване и поддържане на виниловите носители на аудио записи. Чрез тях се гарантира запазване и удължаване на живота на плочите, а също и качественото възпроизвеждане на съдържанието им. Техниката е закупена със събраните средства от проведения в началото на годината благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“, организиран от Полина Влахова и с участието на певците Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Беше направено и дофинансиране от бюджета на библиотеката.

Фонотеката на отдел „Изкуство“ разполага с богата колекция от над 5000 грамофонни плочи, придобивани в периода от 1960 г. до 90-те години на миналия век. Тя е ценен архив на народна, класическа, симфонична, вокална, инструментална, оперна и балетна музика, изпълнявана от известни български и чуждестранни изпълнители и обединяваща поколенията. В жанрово отношение плочите съдържат музика от оперети, поп, джаз, танцова и филмова музика, както и исторически и литературни композиции, а също и актьорски прочит на литературни произведения – поезия и проза.

Днес, след прекъсване от две-три десетилетия, грамофонните плочи отново са популярни и предпочитани. Peтpoтo e пpивлeĸaтeлнo както c особената си ecтeтиĸa, така и c yниĸaлния си звук. Наличието на необходимата апаратура и средства за съхранение на виниловите носители позволява потребителите на библиотеката отново да се насладят на неповторимия звук на грамофона.

За да се случи това е необходимо всички плочи да се почистят със специален разтвор, след което могат да се слушат. Екипът на библиотеката разчита това да се случи с помощта на доброволци и призовава всички, които имат специално отношение към виниловите носители, да се притекат на помощ в обработката на грамофонните плочи и подготовката за използването им. Предстои подновяване на позабравена в годините услуга – слушане на музика в библиотеката. Заедно с това Регионална библиотека „Захарий Княжески“ разполага и със софтуер за цифровизация на звука.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай