Балчик се прочу! Всички говорят за летището му

Курортите по северното Черноморие чакат нови туристи

Балчик се прочу! Всички говорят за летището му | StandartNews.com

Малкият ни морски град Балчик се прочу, след като издържа всички шенгенски тестове.

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check".

Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки самолета, които излетяха от летище Тузла в Румъния, предаде БНР. 

Приемането на двете съседни страни в Шенген по въздух дава възможност самолетите под 5 700 кг да прелитат директно, без да е необходимо да кацат на международно летище за гранична и митническа проверка и това открива много нови възможности, както за развитието на летището, така и за туризма ни, посочи изпълнителният директор на Летище София, под чието управление е и балчишкото - Иван Димитриев.

"С отварянето на въздушното пространство Шенген става много лесна връзката. Капацитетът на летището на практика е неограничен. Площта на летището е толкова голяма, че можем да съберем много самолети, които да кацнат. Това събитие очаквам да даде възможност да се чуе за нашето летище, за близостта ни с Румъния, за хубавите курорти, голф игрищата и другите атракции, Камен бряг, които са съвсем близко до нашето летище и румънските колеги да го ползват ежедневно, а ние да развиваме летището като приемна точка за малката авиация."

Първи на летище Балчик се приземи хеликоптерът на един от китаристите на Scorpions и пилот Кристиан Бекър.

"Чакаме повече от 10 години този момент. Много обичам това място, а и е близо до Румъния."

Да летиш и да виждаш цялата красота под себе си е невероятно удоволствие, сподели проф. Димитър Райков, който е и пилот.

"Въздухът не ни е делял всъщност. Ние сме били винаги едно цяло. Сега, когато сме спокойни чисто документално, ще бъдем много повече улеснени. Предстои на всички ни да усвоим това, да го приемем и да му се радваме."

Според изпълнителния директор на КК "Албена" Красимир Станев лесното придвижване по въздух отваря вратите за нов тип туристи в нашата страна. По думите му, в Европа има около 85 000 малки самолета.

"Те са ни потенциални клиенти. Тепърва тяхната бройка ще се увеличава. Аз ги виждам след 4-5 години за Албена и Приморско, понеже имаме там второ летище, може да разчитаме на между 100 и 300 самолета, които да кацат."

Като историческо събитие определи приемането на България и Румъния в шенгенското въздушно пространство дългогодишният пилот и член на Управителния съвет на Асоциацията на пилотите и собствениците на самолети Янко Стоименов.

"За нас това е исторически момент. На практика се реализира мечта за нас – да летим в европейско небе свободни, без граници. Това е изконното начало на човек – да лети, да се чувства свободен."

В края на месец април същото събитие ще се проведе на летище Тузла в Румъния.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай