Събота,

Почиващите у нас няма да гласуват без настоящ адрес

От: Мартина Суботинова -
161
Почиващите у нас няма да гласуват без настоящ адрес
A
A
A

Няма да могат да гласуват хората, които на 11 юли ще са на почивка в страната и не разполагат с регистриран настоящ адрес в населеното място, категорични са от ЦИК.

Причината -  няма създадена процедура за улеснено регистриране на временен настоящ адрес въпреки направените запитвания на ЦИК по темата към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНР.

"Законът за гражданската регистрация дава такава възможност. Но редът, по който трябва да се извърши това нещо, е от компетенцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Избирателите, до изтичане на срока, в който могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес , да могат да регистрират такъв още повече онлайн, защото повечето избиратели, които ще бъдат на море, трябваше да отидат на място в общините, в които ще почиват, за да регистрират този настоящ адрес и едва тогава да могат да подадат, включително онлайн заявление за гласуване по този настоящ адрес“, каза Росица Матева

От ЦИК напомнят, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на предстоящите парламентарни избори изтича тази събота.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com