ГЕРБ: Данъчни облекчения за работещи родители

Минималната работна заплата ще стане 1000 лв, средната 2000, казва Галя Желязкова, кандидат за народен представител на ГЕРБ-СДС в Бургас

ГЕРБ: Данъчни облекчения за работещи родители | StandartNews.com
  • Минималната работна заплата ще стане 1000 лв, средната 2000, казва ГАЛЯ ЖЕЛЯЗКОВА, кандидат за народен представител на ГЕРБ-СДС в Бургас
  • Стремежът ни е област Бургас да стане център на развитие и инвестиции през следващите години
  • Над 60% студентите ни зад граница имат желание да се върнат в България
  • Планираме да изградим платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и необходимите за тях умения
  • Искаме да развиваме конгресен и спортен туризъм четири сезона

Галя Желязкова е на 32 г., родом от Бургас. Има бакалавърска степен по „Бизнес администрация” и магистърска по „Международен бизнес и мениджмънт". Моята кауза е Бургас!, казва Желязкова. Тя бе два мандата /2011 – 2017/ бях общински съветник в Община Бургас, след това народен представител в 44-то Народно събрание. Участва в две постоянни комисии: Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и Комисия по труда, социалната и демографската политика.

- Г-жо Желязкова, какви младежки политики са заложени в програмата на ГЕРБ?

- Политиките към младите хора са заложени във всеки един раздел от нашата програма. Смятаме, че те имат нужда от подкрепа във всеки един аспект. Целим да дадем възможност да стартират своя живот наравно, като подпомагаме тяхната дейност, адаптация и им дадем възможност да покажат своите умения и компетенции. Основната ни задача е да осигурим среда за социална,  професионална  и  личностна  реализация  в  България. Работим за повече самостоятелни млади българи, подсилени със знания, умения и ценности, които живеят в среда с възможности за развитие и с по-малко агресия и рискове от зависимост. Това, ще го постигнем чрез продължаването на двете национални програми за младежта на Министерството на младежта и спорта – за превенция на агресията и зависимостите сред младите и популяризиране на отговорно поведение. Чрез тях се дава възможност на младежките организации да развиват многобройни обучения и семинари, целящи да повишат информираността и да подпомогнат сектора.  Чрез проектите и програмите от институциите, до голяма степен се успява да се изградят компетенции и допълнителни квалификации у младите хора. Всеки един от нас знае, че най-важните умения за комуникация се изграждат точно в извънкласна дейност, чрез допълнителни знания. И когато паралелно с това, образованието е приоритет №1 за коалиция ГЕРБ/СДС, съм убедена, че вървим в правилната насока. Ще продължим да изграждаме младежка инфраструктура. Продължаваме и борбата със социално неравенство и социално изключване, чрез механизма между институциите.

- Връщането на младите българи, които учат в чужбина, бе приоритет на ГЕРБ през последните 4 години. Социалното министерство дори направи специална програма за промотиране на възможностите за работа в България сред студентските ни общности зад граница. Какъв бе резултатът?

- Безспорно младите хора са приоритет на правителството и на политическа партия ГЕРБ. Затова и активно работихме през последните години върху разработването на механизми, които да са с фокус младите хора. Проведохме проучване сред тези, които учат в чужбина. Над 60% от тях имат желание да се върнат в България. Няма работодател у нас, който да няма нужда от висококвалифицирани кадри. Трябваше да стартира програма, специално насочена към тях, но за съжаление трудната ситуация със COVID -19, наложи средствата да бъдат пренасочени в помощ на пострадалите сектори и за допълнителни пари за медиците. Това не ни отказва да планираме в новия програмен период да възстановим нашите намерения и ще го направим.

- В предизборната си програма ГЕРБ поставя специален акцент върху задържането и установяването у нас на онези българи, които се завърнаха в родината заради пандемията. Какъв е профилът им и каква подкрепа за тях предвижда партията Ви?

- Новите инвестиции в индустрията и услугите, създадоха работни места за високоплатени и висококвалифицирани специалисти, което е чудесна възможност за заетост на завърнали се българи, получили добро образование в чужбина. Нарастването на БВП, повишаването на доходите, възможностите за преквалификация и дигиталните умения, влизането в Еврозоната са само част от средствата, с които ще се стремим да ги запазим. Целта ни е да продължим да инвестираме в индустриални зони, привличане на инвеститори и съответно разкриване на работни места. Строежи на нови детски градини и училища, инфраструктура и социална политика. Както сме записали точно в нашата програма - висока  заетост,  ефективна  система  за социална закрила и ниска данъчна тежест. България се развива и се усеща стопяването на разликата с другите държави в ЕС. Ако продължим с тези темпове смятам, че повече българи ще се завръщат. Защото кой каквото и да говори, няма по-хубаво от родното място. Тук искам да поставя и акцент върху младите хора, които са завършили своето образование в България. Ние не ги делим. Смятам, че при нас има добри възможности за образование. Аз също съм завършила в страната ни. За нас приоритет са всички млади хора. Стремежът ни е да задържим младото поколение и точно за това сме си поставили амбициозна и надграждаща се програма. Дали си учил в чужбина или си учил в България е еднакво важно за ГЕРБ. Защото всички сме българи.

- Какви мерки за подпомагане на младите семейства в България планира ГЕРБ?

- Успяхме в кризата да запазим над 300 000 работни места чрез мерките 60/40 и 80/20, които ще продължим до юни. Над 41 000 семейства с деца до 14г., които се обучаваха дистанционно, получиха средно по 900 лв. подкрепа. На над 6000 семейства, осигурихме средства за детегледачи, за да могат да се върнат на работа. За да намалим отпадащите ученици между VII и VIII клас, създадохме нова помощ за 24 000 семейства с осмокласници. 30 000 семейства с деца в I клас също получиха сходна подкрепа. През тази година, всяко българско семейство с деца в тези две възрастови групи, ще могат да се възползват от помощта. Има няколко основни аспекта, които вълнуват младите семейства. Това са образование, работна среда, здравеопазване и сигурност. Ние насочваме усилията си именно там. Модернизираме цялостно образованието, като го превръщаме в устойчив  управленски  и  бюджетен приоритет. Работим за повишаване на доходите, като гарантираме, че за 4 години ще достигнем минимална работна заплата от 1 000 лева и средна работна - 2 000 лева. Гарантираме, че няма да повишаваме данъците. Ще променим модела на социално подпомагане, така че изпадналите в трудно положение да получават повече средства и сами да решават кои спешни нужди да покриват и качествена промяна за подкрепата на 350 000 семейства всеки месец. Планираме да изградим платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и необходимите за тях умения. С това ще се подпомогне квалификацията, преквалификацията и бързата смяна на професия на около 300 000 души. Ще създадем данъчни облекчения  по  Закона  за  данъците  върху  доходите на физическите лица за работещи родители, включително в случаите, когато децата не са приети в държавни детски градини и ще облекчим процедурите за кандидатстване и разширяване на кръга правоимащи по програмите „Родители в заетост“ и „Детски кътове“. Работим по създаването  на  специализирани  програми  за  заетост  на  безработни  родители,  които отглеждат  деца  с  увреждания. Ще насърчаваме работодателите за наемането  им  на дистанционна или почасова работа.

- Вие сте кандидат за народен представител от Бургас – регионът, който представлявахте и в 44-ото НС. Кои в момента на най-големите проблеми на морския град, за решаването на които ще работите?

- Неписано правило на кандидатите за народни представители от ГЕРБ Бургас е, че освен националната програма, ние винаги разработваме и регионална такава. Стремежът ни е област Бургас да стане център на развитие и инвестиции през следващите години. Темата за здравеопазването в региона е приоритет. През 2017 г. обещахме медицински факултет и той вече е факт. Сега ще работим за Университетска детска болница с научно изследователски център. Целим се в това, да разкрием нови възможности за Висше образование в областта като се фокусираме да създадем подходящи условия за това младите хора да остават да учат, работят и живеят в региона. Успоредно с висшето образование, работим по разкриването на нови индустриални зони, които ще създадат работни места. Проектираме и четирилентови пътища между общините с цел да създадем условия за по-сигурно, бързо и качествено пътуване между Бургас – Айтос, Бургас – Средец, Бургас – Приморско- Царево, Бургас – Малко Търново. Имаме всички предпоставки да постигнем нашите намерения. Важно е бургазлии да останат в Бургас. За това и ще работим.

- С разширяването на индустриалните зони в Бургас очакват ли се нови инвеститори и в кои сектори?

- Политиката по инвестиции в Бургас е последователна. Работим по разкриването на нови, екологични зони, в които ще привлечем инвеститори и ще разкрием високоплатени работни места. Държавата може да осигури и стимул, и възможност, чрез европейското финансиране под формата на нисколихвено кредитиране. Целта ни е изграждане на регионални индустриални зони за развитие на бизнеса. Те са в няколко посоки – Българово, „Меден рудник“ - край пътя Бургас-Созопол, както и към квартал Ветрен. Ще продължим да работим за засилване на връзката между образованието и бизнеса, за да може младите хора да намират своята реализация в България и в своите населени места. Защото наш основен приоритет в да запазим хората в общините. За Област Бургас сме си поставили регионални приоритети и освен индустриалните зони, това са и четирилентови пътища до областния център. С това, ние гарантираме по-сигурен, бърз и качествен достъп до здравеопазване, образование и работно място.

- Туризмът е основен икономически отрасъл в Бургас и региона. За жалост обаче именно този сектор пострада най-много от коронакризата. Какво трябва да бъде направено за спасяването на бранша?

- На територията на Област Бургас се осъществява над 40% от масовия туризъм в страната. Част от морските общини пострадаха много. Сезонът на Юг беше сравнително добре, но за съжаление не можем да кажем същото за Север. За това и мерките, които приехме за справяне с COVID-19 за туризма е необходимо да продължат. Трябва да се приемат общи стандарти на ниво Европейски съюз за пътуване, хигиенни и санитарни норми в туристическата екосистема, както и универсални здравни протоколи. Поставили сме основен акцент за Бургас да развиваме конгресен и спортен туризъм през четирите сезона. В нашите общини има възможности за селски туризъм, също. Разполагаме с базата, имаме море, планина, летище и пристанище. Ще продължим с политиката по разкриване на нови авиолинии от и до Бургас. Инвестираме в по-чисто Черно Море. С изграждането на автомагистрала Черно море също ще спомогнем туристопотока. Залагам на развитие на работещите в туризма и създаването на Фонд "Туристическа инфраструктура". България е богата на красиви места. Имаме солидна история, запечатана в нашите градове и села. Необходимо е да поработим повече по промотирането ни, като дестинация. Обичам Бургас и смятам, че ние сме живата реклама. Нека всеки един от нас стане рекламно лице на страната ни. Важно е на 04 април отивайки към избирателните секции, да преосмислим много добре реалната ситуация, в която се намираме. Да си направим равносметка, че това, което ние предлагаме е възможно и можем да го изпълним. Поемаме реални ангажименти за хората. Ние от ГЕРБ гарантираме, че ще работим! Подкрепете ни с номер 28 в бюлетината – за качественото развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай