Дончев: ГЕРБ с акцент върху стартъп бизнеса

„Вече са активни трите фонда и Фонда на фондовете. През следващите години много компании ще бъдат подпомогнати“, коментира министър Лъчезар Борисов

Дончев: ГЕРБ с акцент върху стартъп бизнеса | StandartNews.com

Основен приоритет в програмата на ГЕРБ по отношение на политиките в областта на иновациите е финансирането на стартъп близнеса и развойната дейност. Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов в онлайн разговор с представители на Българската стартъп асоциация.

Дончев описа програмата на ГЕРБ като „балансиран микс между нови и стари приоритети“. По думите му партията планира да продължи с предпазливостта с цел да се избегне задлъжняването на страната. „Готови сме с прецизни финансови разчети“, заяви вицепремиерът и добави, че ще продължат със започнатите реформи в редица сектори като закона за индустриалните паркове, например.

„Дали е редно да сме по-амбициозни, да мислим за допълнителни мерки – според мен да. Няма да се поколебя всяко добро предложение, което съм убеден, че ще работи, да бъде допълнено и да се борим за неговата реализация“, заяви Дончев.

Министър Лъчезар Борисов от своя страна посочи, че преди COVID кризата процентът на българите, заели се със собствен бизнес, е белязал ръст. По данни на Агенцията по вписванията и Търговския регистър броят на неактивните компании е намалял с 4% до края на 2020 г. Той обясни, че приоритет е новият тип търговско дружество.

„Вече са активни трите фонда и Фонда на фондовете. През следващите години много компании ще бъдат подпомогнати“, заяви Борисов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който също взе участие в срещата, обърна внимание, че в следващите години ще бъдем изправени пред недостиг на кадри в техническите професионални направления. Той посочи предприетото досега от министерството, а именно увеличаването на приема в гимназиите и висшите училище в професии с технически профили. Освен това бе стартирано и обучението „Старт в IT кариера“.

„Вярвам, че ще бъдем по подготвени в ерата на технологиите с повече програмисти“, заяви Вълчев.

Той добави, че бизнеса трябва да преподава и посочи, че в тази връзка е стартирана програма, позволяваща на компаниите да приемат в работа среда деца и да ги обучава.

„По линия на електронните платформи целта ни е да създадем отворени образователни ресурси за всички компетентности, по всички теми“, каза още образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай