Събота,

Дончев: ГЕРБ с акцент върху стартъп бизнеса

От: РЕДАКТОР -
Дончев: ГЕРБ с акцент върху стартъп бизнеса
A
A
A

Основен приоритет в програмата на ГЕРБ по отношение на политиките в областта на иновациите е финансирането на стартъп близнеса и развойната дейност. Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов в онлайн разговор с представители на Българската стартъп асоциация.

Дончев описа програмата на ГЕРБ като „балансиран микс между нови и стари приоритети“. По думите му партията планира да продължи с предпазливостта с цел да се избегне задлъжняването на страната. „Готови сме с прецизни финансови разчети“, заяви вицепремиерът и добави, че ще продължат със започнатите реформи в редица сектори като закона за индустриалните паркове, например.

„Дали е редно да сме по-амбициозни, да мислим за допълнителни мерки – според мен да. Няма да се поколебя всяко добро предложение, което съм убеден, че ще работи, да бъде допълнено и да се борим за неговата реализация“, заяви Дончев.

Министър Лъчезар Борисов от своя страна посочи, че преди COVID кризата процентът на българите, заели се със собствен бизнес, е белязал ръст. По данни на Агенцията по вписванията и Търговския регистър броят на неактивните компании е намалял с 4% до края на 2020 г. Той обясни, че приоритет е новият тип търговско дружество.

„Вече са активни трите фонда и Фонда на фондовете. През следващите години много компании ще бъдат подпомогнати“, заяви Борисов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който също взе участие в срещата, обърна внимание, че в следващите години ще бъдем изправени пред недостиг на кадри в техническите професионални направления. Той посочи предприетото досега от министерството, а именно увеличаването на приема в гимназиите и висшите училище в професии с технически профили. Освен това бе стартирано и обучението „Старт в IT кариера“.

„Вярвам, че ще бъдем по подготвени в ерата на технологиите с повече програмисти“, заяви Вълчев.

Той добави, че бизнеса трябва да преподава и посочи, че в тази връзка е стартирана програма, позволяваща на компаниите да приемат в работа среда деца и да ги обучава.

„По линия на електронните платформи целта ни е да създадем отворени образователни ресурси за всички компетентности, по всички теми“, каза още образователният министър.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички