Ветроходът "Роял Хелена" се завърна във Варна

Той спечели две втори места в двете гонки и трето място

Ветроходът "Роял Хелена" се завърна във Варна | StandartNews.com

Варна. Ветрохода „Роял Хелена" пристигна на Морската гара във Варна. Той бе посрещнат със сирени и яхти. Баркентината, на която плават и практиканти от Висшето военноморско училище, се завърна след големия си успех на Ликамобил Средиземноморска Тол Шипс Регата 2013. Напреварата бе от 21 септември до 7 октомври в Средиземно море.

Българският екипаж, воден от капитан Димитър Генчев, постигна спечели две втори места от двете гонки в клас „А", както и трето място в генералното класиране. Той бе в конкуренция с 40 ветроходи и яхти.

„Роял Хелена" докосна кея на Варна точно в 11 часа и 11 минути. Първи на борда поднесе поздравите си Тодор Иванов – заместник-кмет на Варна.

„Бях на кораба по време на първата гонка Барселона-Тулон. Всички кораби и яхти тръгнаха след фаворита „Мир" – легендарния руски кораб, известен като един от най-бързите в света. Капитан Димитър Генчев обаче избра по-директен курс с риск на места „Роял Хелена" да е по-бавен", Пламен Свещаров, собственик на баркентината.

„Не съм делил екипажа на практиканти и професионалисти. Работили сме всички заедно за този успех – да станем втори и в двете гонки", обясни още Генчев и уточни, че това е първото му плаване с ветрохода „Роял Хелена".

Това е първият по-важен успех на „Роял Хелена. Ветроходът е награден за първото си участие от STI (Морската тренировъчна организация). Вече се е регистрирал за участие в Тол Шипс в Черно море идната пролет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай