Вадят тракийско съкровище от банков сейф

Показват 1000 безценни предмети, въоръжение и съдове

Вадят тракийско съкровище от банков сейф | StandartNews.com

Велико Търново. Тракийското съкровище открито край великотърновското село Големаните ще бъде показано за пръв път в постоянна експозиция в археологическия музей в старата столица. Съкровището бе открито през 1991 година при изкоп за строеж на водопровод край село Големаните.  Археологът Иван Църов започнал да копае само в границите на траншеята, където трябвало да бъде поставена тръбата, а оттам там започнали да излизат златните гробни дарове, общо 400 на брой. 

В една от залите, която ще бъде ремонтирана и с подсилена охрана, ще бъде изложено цялото съкровище от Големаните заедно с погребението на тракийския династ в реалните му размери. В Златна зала на музея в отделен кът ще може да се види богатството на траките, живели по поречието на река Атрюс (дн. Янтра), каза шефът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Съкровището включва 1000 предмети, въоръжение и съдове, които до сега са били заключени в банков трезор заради неоценимата си стойност. Показвано е само веднъж - през 1996 година. Златните накити, които привличат най-много туристи, са нагръдник, торква – украшение за врата, гривна, прешлен, пръстен, три висулки, две халки и две златни пластини. Накитите са били инсигнии на погребания династ. Стойността им се равнява на сумата, с която можело да се заплати на 50 войници наемници за една година.

Гробната камера в естествените и размери ще бъде направена в една от залите на музея. В нея ще бъдат изложени всички гробни дарове. Погребаният е бил мъж на около 35 одиниг. Бил е династ, местен владетел, погребан с всчки дарове и злато. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай