В Пазарджик започнаха „Величкови дни 2013"

В Пазарджик започнаха „Величкови дни 2013" | StandartNews.com

Пазарджик. Директорът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски откри официално поредното издание на „Величкови дни" на 22 април в къщата музей на големия творец в Пазарджик. "Да не забравяме, че от Пазарджик са излезли големи личности, а Константин Величков, освен национална, има и международна значимост", каза Хаджийски.

Преди това представители на културни, образователни и обществени институции поднесоха цветя пред паметника на Величков.

За трета поредна година ученици от паралелките с изучаване на френски език в ЕГ „Б. Брехт" се включват в честванията, но за разлика от предишните две години, когато са участвали с изпълнения на класици в превод на Величков, този път бяха избрали български автор – Добри Войников, представяйки малко по-различен поглед към неговата емблематична творба в интерпретацията си „Криворазбраната европеизация".

23 април е посветен на 135-годишнината от рождението на Яворов. От 17:00 ч. ученици от 11а клас, хуманитарен профил, Гимназия „Ив. С. Аксаков" – Пазарджик, ще представят „Яворовите безсъници и прозрения".

Концерт ще изнесе съставът за стари градски песни „Георги Шаранков" при читалище „Виделина – 1862", Пазарджик, с ръководител Карамфила Григорова.

Съпътстваща изява на „Величкови дни 2013" е гостуващата изложба „Посвещенията на Яворов" на Националния литературен музей – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай