В Калето с машина на времето

Хубавата Елена, светилището на тура и траките, ранили Филип Македонски, оживяват край Мездра

В Калето с машина на времето | StandartNews.com

Ако някой шофьор зърне на баира край Мездра Хубавата Елена, да не се притеснява - това не е халюцинация. Ако иска да види красавицата, която подпали Троянската война, трябва час по-скоро да хване пътя към железничарския град. Да бърза, защото снимките на филма "Каменното съкровище на Мездра" вървят към финал. А Хубавата Елена ще си грабне фустите и диадемите и ще се прибере във Врачанския театър. Всъщност става дума за актрисата Юлия Колова, която играе с много ценна колекция от накити. Те са наследство от баба й Юлия Колова - някогашната примадона на трупата. Тя, както и колегите й Анатоли Бенкин и Калин Костадинов, имат по няколко роли в лентата. Играят диваци, знатни траки, римски патриции, та даже и съвременни алпинисти.

Филмът е на младия кинаджия Искрен Красимиров, който обърна камерата си към историята веднага след като се завъртя игралният му хорър за феновете на "Ботев" Враца. В сегашния сценарий оживяват четири епохи. Действието се развива на Калето, защото на този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история - от каменната ера до Средновековието. И всичко това е на една скала, покрай която фучат влакове и се плискат водите на Искъра.

В най-долния пласт е праисторическото селище, което разкри археологът Георги Ганецовски. Там е и първото светилище на дивото говедо тур. Древните вярвали, че светът се крепи на неговите рога, защото бил царят на животните. И го превърнали в свое божество. За олтара на тура, намерен на пет метра дълбочина, разказва във филма Георги Ганецовски 6000 години по-късно.

После "асансьорът на историята" в Калето се вдига на етажа, който са построили траките.
Историческите хроники припомнят, че през IV век преди Христа войните от племето трибали ранили тежко в битка Филип Македонски, който останал хром до края на дните си. След това на север от река Искър траките се сражавали не с кой да е, а с армията на сина му Александър Велики. Въпреки че отстъпили в боя, те все пак запазили своето царство.

След битките, които водят най-войнствените траки, кадрите във филма се завъртат из най-добре запазената оригинална римска крепостна стена у нас. Тя е уникална по своя градеж, защото се състои от две части - тънка каменна облицовка и дебели стени. Стъпила е здраво върху скалата и не може да рухне от тежестта си и да бъде съборена от подкопаване на нападатели.

"Аха, чувате ли, варварите идват!", провиква се актьорът Калин Костадинов. Той наднича през бойниците и вижда бой с мечове на амфитеатъра. Около крепостната стена се е ширил римски град, който лежи под днешна Мездра. В него е имало храм, а в околностите му - вили на богати патриции. При разкопките са открити великолепни каменни статуи, които говорят за разцвет на художественото каменоделие. В Националния археологически музей на БАН пък се намира откритият тук каменен пиедестал, върху който някога се издигала статуя на император Александър Север. Това е станало в чест на похода му към дунавската провинция Мизия и северната граница на империята.
За императорските дарове, останали в римското светилище на Калето, разказва във филма откривателят му Сергей Торбатов. Последните сцени се разиграват на оцелелите каменни зидове - следи от Българското Средновековие.

Археологът Георги Ганецовски пък показва една от емблематичните находки - ключ от римско време. Според него това всъщност е ключът към Северозапада.
На финала на филма алпинисти превземат Калето, където в момента кипи усилен труд. Крепостта се превръща в модерна туристическа атракция. В нея са консервирани останките от четири епохи. Изградена е амфитеатрална сцена. Към археологическия резерват води декоративна колонада, а информационният център е като летяща чиния.

Комплексът, в който туристите ще могат да се срещнат с няколко цивилизации, се изгражда по проект на общината за 4 млн. лева. Почти цялата сума е от Европейския фонд за развитие и от държавния бюджет. Филмът на Искрен Красимиров "Каменното съкровище на Мездра" пък не само ще помага на екскурзоводите. Той ще вкарва посетителите в машината на времето, която ще ги поведе през историята на човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай