Тютюнджии не могат да се регистрират за национална помощ

Тютюнджии не могат да се регистрират за национална помощ | StandartNews.com

Искат удължаване на срока, плашат с бунтове

Стотици тютюнопроизводители в Неврокопския край няма да успеят да подадат заявления за получаване на национална помощ за референтния период 2007-2009 г. За това алармираха стопани от региона. Крайният срок изтича утре /15 май/, а големи опашки от по 30-40 души се извиват все още пред общинските служби „Земеделие".

Обработването на документите става бавно. Процедурата е тромава и тежка, жалват се те. Трябва да се докаже правно основание за ползването на земите – с нотариален акт, с решение на земеделските служби, с договори за право на собственост, за аренда или за наем.

„Абсурд е да успеем всички да подадем заявления за участие в схемата за преходна национална помощ за тютюн до крайния срок. Затова настояваме за неговото удължаване, готови сме за протести, ако това не се случи. Вместо да сме на нивата и да работим, ние си губим времето с бумащини и бюрокрация", твърдят тютюнопроизводители от Пиринско.
„Времето за подготовка на документите за кандидатстване не е достатъчно. И има опасност стотици стопани да не успеят да подадат заявления навреме", каза председателят на Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай