Цветните зони в София опразниха града от коли

Синята и зелената територии уплашиха хората

Цветните зони в София опразниха града от коли | StandartNews.com

София. В 8 ч. днес в София започна новото платено паркиране. Именно заради това най-вероятно в центъра на града не се забелязваха много паркирани автомобили. На обичайните за това места в централната градска част дори можеха да се намерят места за паркиране за повече от 50 % от предвидената площ.

„Синята зона" ще работи вече от 8 до 19 часа всеки делничен ден и до 14 часа в събота. Цената за паркиране в идеалния център е 2 лева за час, но престоят не може да продължи повече от 2 часа. По лев за час остава спирането в „Зелена зона", в която можем да оставим автомобила си за не повече от четири часа.

Целта е центърът на столицата да е по-подреден, по-чист, по-лесен за придвижване и с 25% по-малко автомобили. „Синята зона” обхваща пространството оградено от бул. „Христо Ботев”, бул. „Тодор Александров”, бул. „Княз Ал. Дондуков”, бул. „Васил Левски”, бул. „Ген. М. Д. Скобелев”, съобщиха от Центъра за градска мобилност. По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране „Синя зона”.


„Зелената зона” обхваща пространството оградено от бул. „Княгиня Мария Луиза”, ул. „Белоградчик”, ул. „Веслец”, ул. „Клокотница”, ул. „Будапеща”, ул. „Козлодуй”, ул. „Константин Стоилов”, бул. „Ген. Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „България”, бул. „Академик Иван Е. Гешов”, ул. „Хан Пресиян”, ул. „Здраве”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Ген. Едуард И. Тотлебен”, бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев”, ул. „Опълченска”;

По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране „Зелена зона”.

Как паркираме в Синя зона:
-максимално време за паркиране до 2 часа;
- цена – 2 лева на час;
-изпращане SMS на телефон 1302;
- валидна е: в работни дни от 08.00 до 19.00 часа; в събота от 08.00 до 14.00 часа.

Как паркираме в Зелена зона
-максимално време за паркиране до 4 часа;
-цена – 1 лев на час;
-изпращане SMS на телефон 1303
-валидна е: в работни дни от 08.00 до 19.00 часа.
Стойността на едногодишен винетен стикер е 100 лв. за „Зелена зона” и 150 лв. „Синя зона”. Стойността на стикер за един месец е 10 лв. за „Зелена зона” и 15 лв. „Синя зона”. Сумата се плаща еднократно авансово. Посочените цени са за паркиране по постоянен адрес в зоните за платено паркиране за първи автомобил на жилище. За следващи автомобили на едно жилище цената е по-висока. Живеещите в Синя и Зелена зона, които са подали документи за винетен стикер ще ползват гратисен период от един месец.

Как плащаме за паркирането:
-с талон, закупен от контрольор, от кабини на ЦГМ за продажба на талони, от търговски обекти;
-със SMS на кратък номер 1302 за Синя зона;
-със SMS на кратък номер 1303 за Зелена зона;
-със служебен абонамент;
-с винетен стикер - за ППС на собственици на жилищни имоти в обхвата на зоните за платено паркиране;
-с карта за преференциално паркиране – за хората с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай