Търсят път към Иван и Ники с голи ръце

Докараха помпи с хеликоптер, галерията убиец тъне в кал

Търсят път към Иван и Ники с голи ръце | StandartNews.com

Благоевград. След като погреба живи четирима миньори, "Ораново" заплашва да погълне и цял квартал. В непрекъснат страх от близкото свлачище живеят почти 1000 души от едноименната махала в Симитли. Там е и прокълнатата мина, която за последните 6 г. се превърна в ковчег за шестима въглекопачи. Последната трагедия се разигра във вторник сутринта - на 300 м под земята тонове кал и скали затрупаха и убиха Христо Младенов и Асен Стойнев. Колегите им - 42-годишният Николай Михайлов и 37-годишният Иван Лазаров, са в неизвестност. Оттогава десетки спасители денонощно се борят за спасяването им. До вчера в късния следобед - безуспешно. А надеждата да са оцелели става все по-малка, но е жива.
-------------------------
"Този рудник не само погребва миньори, но скоро може и нас да убие. Огромни земни маси се приближават все по-близо до къщите ни, това е заради "Ораново". Изземват въглища, но не запълват образувалите се дупки. Алармирахме кого ли не. Никой обаче не взема мерки", жалват се местните. Според тях около 200 къщи могат да бъдат затрупани, ако не се спре свлачището. Затова треперят при всеки порой. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов призна, че свлачището вече е достигнало на броени метри от двора на последната къща в района. В сряда заради поредната трагедия в тукашната мина пристигнаха специалисти от Минно-геоложкия институт, сред тях имало и няколко професори. "Учените бяха категорични, че това опасно свлачище е предизвикано от дейността на рудника. Професорите твърдят, че

има и други начини за добив на въглища

но те са по-скъпи и явно не са рентабилни за собственика на обекта", заяви Апостолов. Общината не може да реши този проблем. Затова кметът вече е уведомил икономическия министър Драгомир Стойнев за него. "Надявам се, ще ни съдейства за осигуряването на нужния финансов ресурс, за да не допуснем да стане нещо страшно и чак тогава да се вземат мерки. Да не бъде след дъжд качулка", каза още управникът на община Симитли. В момента експерти от "Геозащита" - Перник правят задание за проектиране. Желанието на местната власт е да кандидатства по някоя европрограма. "Грубите сметки сочат, че трябват поне 7-8 млн. лв.", твърди Апостолов.
47-годишният бивш миньор Кирил Йосифов живее в квартал "Ораново", за късмет къщата му е далеч от свлачището."Преди време беше тръгнало само от едната страна, а сега вече и от другата. С всяка изминала година приближава. Дано не стане някоя беля. Сега обаче мислите ми и молитвите ми са насочени само за спасяването на Николай и Иван. Работил съм и с двамата. Първият е майстор-копач, другият му е помощник. Прекрасни момчета са, не мога да спя след тази трагедия, понякога сълзите ми сами потичат", реди Кирил, който влязъл да се труди под земята още на 18 г. Изкарал в ада под земните недра цели 27 г., чак до 2011 г. През 2007 г.

буквално се върнал от оня свят

На 5 март взрив на газ гризу в рудник "Ораново" помел над 30 миньори, убил двама негови колеги. Кирил бил сред най-тежко ранените - с над 50% изгаряния. Лекувал се дълго в "Пирогов". Благодарение на лекарите лека-полека се възстановил. Белезите от жестоките рани обаче и до днес са по цялото му тяло. Не спира да пие и лекарства. "След като се върнах от оня свят, не мога да бъда с лоша душа. А такива трагедии с колеги ме разтърсват. След като се възстанових, се върнах на работа в мината, но не съм влизал под земята", казва бившият миньор, който в края на 2011 г. жителите на село Градево избраха за свой кметски наместник. "В събота, 20 юли, на Илинден селището трябваше да празнува храмовия празник на църквата "Св. Илия".

Ще раздадем курбан, но няма да има музика

никаква веселба. Молим се за двете момчета, а другите двама, които загинаха, Бог да ги прости", реди Кирил Йосифов. Вчера той бил в Градево, когато чул, че военен хеликоптер е кацнал по обяд на стадиона в Симитли. Веднага зарязал работата си, метнал се в колата си и потеглил към града. "Помислих си, че идва хеликоптер, за да транспортира откритите живи Ники и Ваньо към някоя столична болница. 10 минути живях с тази надежда, но щом пристигнах, разбрах, че машината е докарала някакви помпи за спасителите в рудника", разочарован е Кирил.
И наистина - военният вертолет достави от Стара Загора две специализирани помпи за изтегляне на калта и подпочвените води от рудник "Ораново". Полетът бе осигурен благодарение на министъра на отбраната Ангел Найденов. Искането дойде от колегите му Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. Те трети ден са на мястото на трагедията в рудника. Помпите бяха вкарани във фаталната галерия, за да се осигури по-бърз "коридор" за спасителите към двамата пострадали миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. В сряда пък в рудника пристигна Станислав Тасев, който е роднина на собственика на рудника. "Представи се, че е племенник на Красимир Михайлов, но не е показал пълномощно", обясни областният управител на Благоевград Муса Палев. "Държавата ни оказва пълно съдействие. Премиерът Пламен

Орешарски ми звъни периодично

и се интересува за ситуацията тук", допълни кметът на Симитли.
В спасителната акция на 300 м под земята в сряда вечер се включи и специализираният отряд на мината Челопеч. Макар и малка, надеждата да открият живи двамата затрупани остава. От началото на инцидента до вчера следобед спасителите са преодолели половината от дългата 45 м 64-та минна галерия, затрупана от свлачището. Част от металните рамки, които подпират галерията, бяха изкривени, което пречеше да се напредва по-бързо. "Ние не можем да си позволим да рискуваме живота на миньорите и на спасителите от специалните служби", категоричен бе министър Стойнев. Още сутринта вчера спасителите поставили първо дървени подпори, после монтирали металните и продължили напред. По 6 души се редят един до друг и изземват кал и скална маса, пълнят ги в кофите и ги дават на тези след тях. Няма как повече хора да действат едновременно, пространството е тясно. Сменят се на 30 минути, защото

вътре е 50 градуса и е уморително

Глината е лепкава и трудно се изнася. Общо над 20 души непрекъснато работят на 300 м под земята. "Ако някой може да оцелее в тази ситуация, това са Николай и Иван. Двамата са едни от най-опитните миньори и имат много години, изкарани под земята. Особено Николай, целият му трудов стаж е в рудника", твърдят колеги на двамата затрупани миньори. Според тях най-голям шанс имат, ако са попаднали в скален или въглищен джоб, без да са попаднали под кал и скална маса. "Сега най-важно е да се спаси животът на Ники и Иван, а после нека компетентните институции си свършат работата - да видят какви са условията на труд и да потърсят отговорност от виновните, защото такива има", споделят жители на село Крупник, откъдето са двамата затрупани миньори.

Спасителите на смени по 30 минути

"Ситуацията в мина "Ораново" е много динамична. Получил се е масиран скален пробив, при който не е ясно колко глина е изтекла, но е запълнила сечението на галерията от пода до тавана", обясни пред журналисти в Симитли експертът проф. д-р Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет. Той уточни, че въпросната глина е много специфична, защото, когато е суха, е твърда като скала, а когато влажността е голяма, може буквално да тече. "Максимум между 30 и 60 минути може да работи един спасител, след което на негово място застава друг. Размерите на тунела не позволяват да се вкара по-голяма техника, защото ще се загуби много време", разказа още проф. Михайлов. На този етап спасителите не са стигнали до мястото, от което е изтекла глината. "Вярваме, че в тунела, в който се движим, тази глина не е достигнала до последната лента и точно там са двамата миньори. Приемаме, че те са зад пропадането и се опитваме максимално бързо да стигнем до тях", каза още професорът. Той допълни, че тунелът се намира под Балкана и реално е на 460 м под повърхността. До края му остават по-малко от 33 м. В момента в галерията са поставени два вентилатора за местно проветряване и температурата е не повече от 36-37 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай