Спасяват чинар на 700 години

Спасяват чинар на 700 години | StandartNews.com

Стара Загора. Стартира дългоочакваният проект за спасяване на най-старото дърво в района – Старият чинар в старозагорския парк Бедечка, който според дендролозите е на 700 г. и от 1960 г. е обявен за природна забележителност.

„Ще започнем на 1 юни – Денят на детето, с почистване за пореден път на пространството около многовековното дърво, водени от мотото, че възрастта не е порок, а предимство", съобщават инициаторите от граждански клуб ЛИПА в Стара Загора.

Те вече са събрали 10 000 лв. за стартирането на проекта. Той включва консервация, саниране и укрепване на ствола и короната на дървото и изграждане на защитно ограждение. Ще бъде естетично и функционално оформено и околното пространство - с кът за отдих с беседка, барбекю и възможност за спорт, с модерно парково осветление, видеонаблюдение и охрана. Ентусиастите вече разработват и интернет-страницата на проекта и промоционалните материали. Старият Чинар ще бъде включен и в европейската кампания "Дърво на годината".

"Крайната цел е да превърнем многовековното дърво и околността в туристическа атракция и един от символите на нашия град", посочват от гражданския клуб ЛИПА.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай