Румънци дариха средства за нов параклис в Тутракан

Румънци дариха средства за нов параклис в Тутракан | StandartNews.com

Гимназисти от Букурещ изографисаха икони за благотворителната разпродажба

Румънци се включиха в кампанията за набиране на средства за изграждането на нов православен параклис в Тутракан. Молитвеният дом, който ще носи името на „Свети Димитрий Солунски" ще бъде вдигнат върху основите на разрушен през 1940 година християнски храм.

За да събере средства за градежа, църковното настоятелство в крайдунавския град организира благотворителна акция. В нея се включиха и представители на побратимения с Тутракан румънски град Кирнодж. Румънците организираха изложба на 70 икони, изографисани от млади иконописци, възпитаници на гимназия „Дечебал" в Букурещ. 20 от техните творби бяха разпродадени с благотворителна цел, а 8 дарени за бъдещия храм.

8 682 лева са събрани от благотворителната разпродажба, състояла се в началото на седмицата, съобщиха организаторите. В дарителската кампания се включи тутраканецът Стив Хараламбиев, който живее в САЩ и има собствен бизнес там. Местен предприемач пое разноските за осветлението на бъдещия храм, а областният лидер на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров се ангажира да осигури средства за изографисването на параклиса.

Градежът на новия църковен дом в Тутракан започна през 2013 година. Първото дарение за него бе направено от румънски свещеници от Кирнодж, които подариха за бъдещия храм икона на Свети Георги Победоносец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай