РИМ - Добрич подема инициатива за българските паметници в Северна Добруджа

РИМ - Добрич подема инициатива за българските паметници в Северна Добруджа | StandartNews.com

Добрич. След експедиция в Северна Добруджа директорът на Регионалният исторически музей в Добрич Костадин Костадинов обяви, че музеят в града ще стартира три инициативи.

"Смятаме да направим една картотека, с която да направим пълен опис на българските паметници на недвижимото културно наследство, които се намират в Северна Добруджа. Другата инициатива, която ще стартираме е поставянето на българска плоча на дома на Димитър Дончев - Доктора в румънското село Добромир, тъй като в момента има само такава на румънски език, а третата е съвместно с колегата Радослав Симеонов за 100-годишнината от освобождението на Северна Добруджа, което след 2 години, да издадем сборник със снимки и картички, които не са издавани досега, свързани със събитието" - каза Костадинов.

Той и Симеонов споделиха, след тридневната си експедиция, че за съжаление, стотиците български недвижими паметници се рушат, заради немарливост от страна на нашата държава. В най-добро състояние е военно гробище. Поддържани са и църкви в населените места, но за съжаление с реставрацията на храмовете и иконите се заличават българските надписи от тях, каза още Костадинов. Сред уникалните български паметници той открои църквата "Св. Георги" в Тулча, която е била българска и по думите му има само три такива храма с такива иконостаси - в Рилския манастир, в Тулча и в Зографския манастир в Атон. "Иконостасът е изцяло позлатен, никога не е реставриран и е напълно съхранен. Колоните в храма са същите като в другите две църкви, от червен порфир, който навремето са карали от Италия. Автор на иконите на иконостаса е Станислав Доспевски, като на тях стои неговия подпис" - разказа Костадинов. Сред обектите, посетени от експедицията специалисти е и манастирът край Мурфатлар, който също е български.

"Днес той е под бетонов похлупак и затворен за посещения, а вътре влагата руши рунически, глаголически надписи и такива на кирилица. Това е ярък паметник, показващ приемствеността, защото надписите са едни и същи написани на три различни системи" - разказа още Костадинов. В северна Добруджа е родното село на бащата на Никола и Петко Петкови. Там се намира и училище, в което е преподавал Левски, както и къщата, в която е пораснал Стефан Караджа, разкриват историците. Сред идеите на музейните работници е и създаването на пътеводител, в който да бъдат описани местата, които всеки българин трябва да посети, отивайки в Румъния, казва още Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай