Разширавят синята и зелената зона в София

Разширавят синята и зелената зона в София | StandartNews.com

София. Право на винетка на преференциална цена вече ще имат живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране в столицата. Един човек ще може да получава такъв стикер само за един автомобил.

Ще бъде въведена възможност за 10 минути гратис паркинг.

По всяка вероятност ще бъде увеличен обхватът на зоните за платено паркиране.

Това ще залегне в изцяло нова наредба, която Столичният общински съвет ще въведе от есента, съобщиха на пресконференция днес председателят на съвета Елен Герджиков и съветникът от ГЕРБ Зафир Зарков, информира Дневник.

Ако в едно домакинство има няколко собственици на коли, всеки от тях ще получи винетка, каза още Зарков. Всеки от тях ще трябва да отговаря и на други изисквания, сред които да има шофьорска книжка, голям талон с данните на автомобила, договор за наем на жилище в обсега на зоните или нотариален акт за собственост.

"Всеки следващ автомобил на един и същ собственик ще бъде паркиран по общия ред", каза още Зафир Зарков. По този начин отпада възможността за получаване на винетка за втори автомобил на тройна цена, каквато възможност има в сегашната наредба.

Цената за стикер се запазва - 150 лева за синя зона и 100 лева за зелена зона.

Цената за паркиране също се запазва - 2 лева на час за синя и 1 лев на час за зелена зона.

Зарков заяви, че на граничните места има струпване на автомобили. Той даде за пример долната част на квартал "Лозенец", който е близо до центъра на града, както и около пазара "Димитър Петков". Точно как ще бъдат разширени зоните ще бъде решено наесен. Предложения за разширение на зоните постъпвали от районни кметове и граждани, пред чиито жилища на границата на зелената зона се струпвали паркирани коли. Общинарите не коментираха въвеждането и на трета зона - жълта, която беше предложена от "Център за градска мобилност". Съветниците аргументираха идеята за разширение на обхвата с желанието на общината да стимулира гражданите да използват по-активно градския транспорт и така да се намалява автомобилният трафик в центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай