Проверяват кмета на Созопол за злоупотреби

Проверяват кмета на Созопол за злоупотреби | StandartNews.com

Бургас. Прокуратурата разследва кмета на Созопол Панайот Рейзи за злоупотреби по два сигнала. Едната проверка и по доклад на Сметната палата за злоупотреби при обществените поръчки. Според одиторите, Рейзи еднолично без търг е сключвал договори като е толерирал определени фирми. Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Рейзи е разследван за най-големия обект на територията на общината, чието строителство се превърна в сага, започнала още през 2004 г. пречиствателната станция за отпадни води за 75 милиона лева по ОП „Околна среда", предаде бТВ. Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че два пъти е плащано за подготвителни дейности на една и съща фирма.

Самият Рейзи отрича. По думите му има сключен договор и парите си пристигат на етапи. „Те бяха държавни пари - 4 милиона от бюджета, 5-6 милиона от ПУДООС и т.н. Това е цялата история. Специално пък ПСОВ толкова проверки има направени там, на всички нива, ама каквито си помислите - прокуратура, ДАНС, ПУДООС, министерството последно беше поръчало независима оценка дали е определено правилно местото", поясни Рейзи.

Според окръжния прокурор на Бургас Красимира Кателиева обаче, през периода 2010 г. са присвоени пари, отпуснати по договор за ПУДООС към МОСВ за строително-монтажни работи за пречиствателна станция за отпадни води. Размерът предстои да бъде уточнен след извършване на всички експертизи по делото.

Висящо е и досъдебното производство за злоупотреба с общински средства. Кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми ремонт на детска градина, доставка на храни за детските градини и сеч на дървесина. Това става ясно от информация от държавната финансова инспекция. Става въпрос за над 584 000 лева. Инспекторите констатират, че тази практика поставя под съмнение как са изразходени средствата и чии интереси са защитени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай